Naslovnica  |  Kontakt
HyperLink  HyperLink
Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Čet, 14.02.2019

2. PARTNERSKI SASTANAK NA PROJEKTU 'VEZI NARAVE/VEZE PRIRODE'

U utorak i srijedu, 12.-13.02.2019., Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode KZŽ-a bila je domaćin 2. partnerskog sastanka na projektu 'Vezi narave/Veze prirode'.

U utorak i srijedu, 12.-13.02.2019., Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode KZŽ-a bila je domaćin 2. partnerskog sastanka na projektu 'Vezi narave/Veze prirode' koji se provodi u okviru programa suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska, sufinanciran iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj. Sastanak je održan u Centru za prirodu Zagorje u Radoboju, te Villi Zelenjak – Ventek.

Svrha sastanka bila je prezentacija provedenih aktivnosti pojedinih partnera u prvom razdoblju provedbe projekta, kao i prezentacija završenih aktivnosti unutar radnih paketa za koje su zaduženi pojedini partneri. Svaki partner predstavio je aktivnosti koje ih očekuju u drugom razdoblju te način njihove provedbe. Drugi dan sastanka održana je i press konferencija na kojoj su partneri predstavili svoje aktivnosti na projektu. Press konferenciji prisustvovali su i zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek, te gradonačelnik Grada Klanjca, Zlatko Brlek.

Glavni cilj projekta osigurati je održivost očuvanja i obnove ciljnih vrsta na zaštićenim područjima Natura 2000: Sutla, Kupa, NP Risnjak, Radensko polje i kanjon Kamačnik.

Želja je uspostaviti održive strukture za dugoročno očuvanje biološke raznolikosti, te uključivanjem sudionika u provođenje mjera zaštite prirode i u razvoj te provođenje inovativnih sadržaja za interpretaciju prirode, projekt će zaštitu prirode i brigu o njoj približiti široj javnosti.

Vodeći partner projekta je Općina Grosuplje, dok su ostali projektni partneri Općina Rogaška Slatina, Zavod Republike Slovenije za zaštitu prirode, Javna ustanova Nacionalni park Risnjak, Grad Vrbovsko, Udruga Hyla te Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode KZŽ.

Projekt je započeo 1. rujna 2018. godine, a trajati će 30 mjeseci. Ukupan iznos projekta je 2.553.908,00 eura od čega se 85% sufinancira iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj.

Javnoj ustanovi KZŽ-a za provođenje aktivnosti odobreno je ukupno 218.000,00 eura, od čega je 85% osigurano iz sredstava EFRR-a. Aktivnosti koje će Ustanova provesti su: monitoring Natura 2000 vrsta riba i školjkaša te mjere obnove staništa vidre: otvaranje kanala stvaranjem mrtvih rukavaca, uređenje zelenih prijelaza, te unapređenje prehrambenog staništa vidre. Uz Sutlu će biti uređen i prolaz za vodozemce, te će se konkretnim akcijama na terenu, košnjom travnjaka i malčiranjem zaraslih površina, provoditi mjere za poboljšanje stanja očuvanosti dnevnih Natura 2000 vrsta leptira močvarne riđe i kiseličinog vatrenog plavca.


Zadnja promjena: 14.02.2019. u 01:04 sati | Prikazano 578 puta
Vodič kroz zaštitu prirode Karta zaštićenih prirodnih vrijednosti Zaštićene prirodne vrijed. Centar za prirodu Zagorje Noćni leptiri KZŽ Ptiček - mladi čuvari prirode Orhideje Hrvatskog zagorja Puti i stezice naše Strahinjščice Zagorje ABECEDA prirode Veze prirode Enjoyheritage
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije
Radoboj 8, 49232 Radoboj | Tel/fax: 049/315060
E-mail: info@zagorje-priroda.hr | OIB: 12225295469 | Matični broj: 2071428
IBAN: HR6823400091800002009 | Poziv na broj: 7307-OIB platitelja-51
Privatnost