Naslovnica  |  Kontakt
HyperLink  HyperLink
Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Pet, 28.04.2017

Akcija prebrojavanja bazgovog kaćuna

Ustanova je i ove godine, 26. travnja, organizirala akciju prebrojavanja bazgovog kaćuna na livadi Vučikovec na Ivanščici. U akciji su sudjelovali učenici 8. razreda OŠ Franje Horvata Kiša iz Lobora sa učiteljicom Vesnom Tomašković.

Bazgov kaćun (Dactylorhiza sambucina) vrsta je orhideje koja raste na suhim do umjereno vlažnim brdskim i planinskim livadama do 2600 m nadmorske visine. Jedina mjesta na kojima je do sada bilo poznato da raste u ovom dijelu Hrvatske su livade u zapadnom dijelu Ivanščice: Pragerski krči, Vučikovec i Starčevina, a pronađen je i na livadi Hanžica u centralnom dijelu Ivanščice. Poznat je i stari nalaz na Strahinjščici, no tamo na žalost više ne raste. Prije pet godine Loborsko ekološko društvo u suradnji sa općinom Lobor ponovno je započelo sa košnjom livade na Vučikovcu. Ova hvalevrijedna akcija omogućila je oporavak populacije bazgovog kaćuna.

Praćenjem stanja populacije bazgovog kaćuna želimo ustanoviti da li se njegova brojnost smanjuje ili povećava na tom području uzastopnim promatranjem u određenom razdoblju unaprijed definiranom metodologijom. Učenicima je na terenu prezentirana metodologija praćenja biljnih vrsta te su oni odredili veličinu populacija prebrojavanjem jedinki na plohama određenih površina i upisali podatke u formular za procjenu stanja populacije.

Na livadi Vučikovec na 6 ploha učenici su prebrojali 22 jedinke crvenih cvjetova, 51 jedinku žutih cvjetova i 20 jedinki ružičastih cvjetova, sveukupno 93 jedinke bazgovog kaćuna. Uspoređujući te podatke s podacima od prošle godine kada je prebrojano 248 jedinki, vidljivo je da je došlo do značajnog smanjenja brojnosti jedinki populacije najvjerojatnije zbog snijega i mraza koji su pogodili livadu prije i za vrijeme cvatnje ove vrste.

Ovu akciju zasigurno ćemo nastaviti provoditi i u budućnosti s ciljem očuvanja ove vrste kao i livada koje predstavljaju vrijedna staništa velikom broju drugih biljnih i životinjskih vrsta.


Zadnja promjena: 28.04.2017. u 01:53 sati | Prikazano 1056 puta
Vodič kroz zaštitu prirode Karta zaštićenih prirodnih vrijednosti Zaštićene prirodne vrijed. Centar za prirodu Zagorje Noćni leptiri KZŽ Ptiček - mladi čuvari prirode Orhideje Hrvatskog zagorja Puti i stezice naše Strahinjščice
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije
Radoboj 8, 49232 Radoboj | Tel/fax: 049/315060
E-mail: info@zagorje-priroda.hr | OIB: 12225295469 | Matični broj: 2071428
IBAN: HR6823400091800002009 | Poziv na broj: 7307-OIB platitelja-51
Uvjeti korištenja