Naslovnica  |  Kontakt
HyperLink  HyperLink
Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Sri, 02.05.2018

Monitoring bazgovog kaćuna

Već petu godinu za redom Ustanova provodi monitoring bazgovog kaćuna na livadi Vučikovec na Ivanščici na kojem sudjeluju učenici OŠ Franje Horvata Kiša iz Lobora.

Bazgov kaćun (Dactylorhiza sambucina) vrsta je orhideje koja raste na suhim do umjereno vlažnim brdskim i planinskim livadama do 2600 m nadmorske visine. Jedina mjesta na kojima je do sada bilo poznato da raste u ovom dijelu Hrvatske su livade u zapadnom dijelu Ivanščice: Pragerski krči, Vučikovec i Starčevina, a pronađen je i na livadi Hanžica u centralnom dijelu Ivanščice. Može procvjetati u 3 različite boje, a cvat je u obliku klasa sastavljen od nekoliko desetaka cvjetova koji mirišu po bazgi. Zahvaljujući Loborskom ekološkom društvu i općini Lobor livada Vučikovec se zadnjih 7 godina redovito kosi što je jedan od preduvjeta za stabilnu populaciju ove vrste orhideje.

Svrha monitoringa je praćenje stanja populacije ove vrste svake godine kroz prebrojavanje svih jedinki na njenom prirodnom staništu u vrijeme cvjetanja. Krajnji cilj je ustanoviti da li se brojnost vrste smanjuje ili povećava.

Cijela površina livade podijeljena je na 6 ploha na kojima su učenici izbrojali 46 jedinki crvenih cvjetova, 114 žutih i 38 ružičastih što ukupno iznosi 198 jedinki. S obzirom na prošlu godinu kada je izbrojano 93 jedinke, ove godine vidimo povećanje populacije što nas raduje i pokazuje da je ova godina bila dobra za uspješan razvoj kaćuna.

Promjene u brojnosti ove vrste tijekom godina postoje. Vidimo da je bazgov kaćun ovisan o prirodnim čimbenicima, ali i ljudskim te u kombinaciji tih dvaju možemo na uspješan način održavati stabilno stanje populacije bazgovog kaćuna na livadi Vučikovec i sačuvati ovu vrijednu vrstu orhideje.


Zadnja promjena: 03.05.2018. u 06:43 sati | Prikazano 669 puta
Vodič kroz zaštitu prirode Karta zaštićenih prirodnih vrijednosti Zaštićene prirodne vrijed. Centar za prirodu Zagorje Noćni leptiri KZŽ Ptiček - mladi čuvari prirode Orhideje Hrvatskog zagorja Puti i stezice naše Strahinjščice Zagorje ABECEDA prirode Veze prirode Enjoyheritage
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije
Radoboj 8, 49232 Radoboj | Tel/fax: 049/315060
E-mail: info@zagorje-priroda.hr | OIB: 12225295469 | Matični broj: 2071428
IBAN: HR6823400091800002009 | Poziv na broj: 7307-OIB platitelja-51
Privatnost