Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Uto, 13.05.2014

Akcija inventarizacije kolonija šišmiša u Krapinsko-zagorskoj županiji

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Krapinsko-zagorske županije provodi projekt «Inventarizacija šišmiša na području Strahinjščice i Ivanščice u Krapinsko-zagorskoj županiji» u suradnji s Mirnom Mazijom dipl.ing. biologije. U sklopu projekta provoditi će se akcija inventarizacije kolonija šišmiša u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Šišmiši su jedini sisavci koji mogu aktivno letjeti. Možemo ih vidjeti u sumrak i noću kako lete gotovo posvuda. U prirodi oni žive u šumama gdje im stabla pružaju sklonište, na livadama te oko rijeka i jezera gdje piju vodu i hvataju kukce. Špilje, jame, pukotine stijena i napuštene rudnike najčešće koriste kao zimska skloništa, ali u njima borave i kada je toplo. Veliki broj ih živi u urbanim područjima gdje se sklanjaju po tavanima, podrumima, pukotinama u zidovima, crkvenim tornjevima.

Šišmiši su danas jedna od najugroženijih skupina iako imaju malo prirodnih neprijatelja – love ih uglavnom sove i mačke. Najveći im je neprijatelj čovjek koji neprimjerenim zahvatima mijenja i uništava njihovo stanište, zagađuje okoliš korištenjem pesticida što utječe na velik broj jedinki. Šišmiši su jedini neprijatelji noćnim kukcima od kojih su mnogi i štetnici, zbog čega su šišmiši iznimno važni u regulaciji njihove brojnosti.

Kako bi očuvali šišmiše, moramo znati gdje žive. Zato nam je potrebna vaša pomoć. Ako mislite da ste pronašli koloniju šišmiša na tavanu ili u podrumu crkve, dvorca, zgrade, škole ili kuće, u nekom stablu ili negdje drugdje, ispunite priloženi formular i pošaljite nam ga na adresu:

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Krapinsko-zagorske županije, Magistratska 1, 49 000 Krapina ili na mail: info@zagorje-priroda.hr

Priključite se akciji inventarizacije kolonija šišmiša u Krapinsko-zagorskoj županiji i svojim sudjelovanjem pomognite u njihovom očuvanju.

Prilozi:

HyperLink Formular
HyperLink Formular

Zadnja promjena: 14.05.2014. u 02:05 sati | Prikazano 8351 puta