Naslovnica  |  Kontakt
HyperLink  HyperLink
Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Pon, 13.05.2019

Dani orhideja 2019.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije u suradnji s Općinom Radoboj po šesti puta zaredom održala je 11. svibnja manifestaciju „Dani orhideja“.

Na Strahinjčici je zabilježeno čak 32 vrste orhideja, dok su suhi brdski travnjaci na Platu i Poljanama „orhidejski vrtovi“ na kojima raste preko 15 vrsta orhideja.

Manifestacija je započela predavanjem biologa Mladena Zadravca s temom „Kaj to gmiže po zagorskim bregima i kaj to znači za današnju šetnju?“ s prikazom zabilježenih zmija u KZŽ-u te korisnim savjetima i upozorenjima što bi trebali uraditi prilikom susreta sa zmijama.

Kako bi se široj javnosti promovirale orhideje, izradili smo majice i platnene torbe s motivima vrsta mali kaćun, pčelina kokica i jadranska kozonoška, koje su podijeljene najsretnijim sudionicima.

Kao vrhunac manifestacije organiziran je obilazak Planinarsko-poučne staze „Putovima orhideja“ uz stručno vodstvo na kojoj su sudionici mogli uživo vidjeli vrste orhideja koje trenutno cvatu te brojne druge biljne i životinjske vrste. Osim njih, sudionici su imali priliku izbliza vidjeti i dodirnuti dvije jedinke poskoka i jednog sljepića koje je Mladen ulovio, a koji su izazvali veliko zanimanje posjetitelja, naročito najmlađih. Na manifestaciji je ove godine sudjelovalo stotinjak posjetitelja - planinari iz PD Vihor iz Zagreba, posjetitelji iz Zagreba koji su došli vlakom u organizaciji HŽ-a te brojni zagorci. Zajedničko druženje završeno je uz ručak u Radobojskom trnacu.

Zbog svog egzotičnog izgleda, prekrasnih cvjetova i osebujnog cvata, orhideje s pravom nose naziv aristokrata biljnoga svijeta. Iako su jedna od najbrojnijih porodica biljaka, na prirodnim staništima vrlo su rijetke. Sve orhideje strogo su zaštićene vrste i zabranjeno ih je brati, skupljati, uništavati, sjeći ili iskopavati. Ugrožene su zbog zapuštanja brdskih travnjaka koji se pretvaraju u šikare, uništavanja staništa i branja. Kako bi se očuvale potrebno je poduzeti aktivnosti koje uključuju revitalizaciju staništa na kojima rastu, prvenstveno travnjaka i aktivnosti edukacije s ciljem podizanja svijesti o potrebi zaštite ove skupine.


Zadnja promjena: 13.05.2019. u 10:42 sati | Prikazano 1314 puta
Vodič kroz zaštitu prirode Karta zaštićenih prirodnih vrijednosti Zaštićene prirodne vrijed. Centar za prirodu Zagorje Noćni leptiri KZŽ Ptiček - mladi čuvari prirode Orhideje Hrvatskog zagorja Puti i stezice naše Strahinjščice Zagorje ABECEDA prirode Veze prirode Enjoyheritage
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije
Radoboj 8, 49232 Radoboj | Tel/fax: 049/315060
E-mail: info@zagorje-priroda.hr | OIB: 12225295469 | Matični broj: 2071428
IBAN: HR6823400091800002009 | Poziv na broj: 7307-OIB platitelja-51
Privatnost