Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Uto, 25.03.2014

Rezultati projekta Ekološki barometar Krapinsko-zagorske županije

Projekt Ekološki barometar Krapinsko-zagorske županije provela je Javna ustanova u listopadu 2013. godine na području 7 gradova i 25 općina. Autor projekta je prof. dr.sc. Ivan Martinić, a projekt je sufinanciran od strane Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Krapinsko-zagorske županije i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Svrha istraživanja je dobiti sliku o informiranosti stanovništva KZŽ o zaštićenim područjima, ekološkoj mreži Natura 2000 te problematici cjelovitog sustava gospodarenja otpadom. Rezultati istraživanja služiti će nadležnim tijelima i organizacijama kao osnova za razvoj edukacijske strategije prema stanovništvu KZŽ.

Cilj projekta „Ekološki barometar“ je na temelju dobivenih rezultata i nalaza procijeniti potrebni sadržaj, oblike i intenzitet informiranja i edukacije stanovništva KZŽ o ključnim ekološkim pitanjima i problemima, kao važne mjere za ostvarivanje ciljeva iz strateških dokumenata i operativnih programa Županije.

Istraživanje je provedeno putem ankete/upitnika s 5 pitanja: jedno o zaštićenim prirodnim vrijednostima, dva o ekološkoj mreži Natura 2000 te dva o problematici cjelovitog sustava gospodarenja otpadom. Većina ispitanika odabrano je slučajnim odabirom. Sveukupno ispitano je 642 stanovnika Krapinsko-zagorske županije.

Podatke o projektu i rezultate ankete možete preuzeti u prilogu ispod teksta.

Prema rezultatima ankete:

  • Četvrtina ispitanika može nabrojati barem 5 od 17 zaštićenih prirodnih vrijednosti u Županiji dok je čak 33% onih koji ne bi mogli nabrojati niti 3.
  • Rezultat da 18% ispitanika Županije poznaje svrhu i ciljeve Natura 2000 više je nego zadovoljavajući imajući na umu da na nacionalnoj razini tek 5 % ispitanika zna svrhu i ciljeve Nature 2000.
  • 44% ispitanika zna koja su područja unutar Nature 2000 u Županiji. 49% ispitanika ne zna koja su područja uključena u Naturu 2000, što je razumljivo s obzirom da je 49% njih izjavilo kako im je nepoznat pojam Natura 2000. Tek mali broj ispitanika (7%) tvrdio je da može navesti koja su područja uključena u Natura 2000 no nisu odabrali ispravne odgovore među ponuđenima.
  • Vrlo je zadovoljavajući rezultat da čak 80% ispitanika poznaje koncept odvojenog prikupljanja otpada te da su im jasne obveze vezano uz takvo prikupljanje. Takav odgovor ohrabruje i navodi na zaključak kako je moguće računati da će najveći dio stanovnika KZŽ u svakodnevnom životu odgovorno prakticirati odvojeno odlaganje komunalnog otpada.
  • Više od polovice ispitanika, njih 52%, redovito odlaže otpad na zelene otoke; njih 22% rijetko, a čak četvrtina ispitanika dosad nikad nije odlagala otpad na zelene otoke.

Prilozi:

HyperLink Ekološki barometar Krapinsko-zagorske županije

Zadnja promjena: 25.03.2014. u 09:14 sati | Prikazano 9074 puta