Naslovnica  |  Kontakt
HyperLink  HyperLink
Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Čet, 04.10.2018

Hotel za korisne kukce

Zbog sve veće upotrebe pesticida, u prirodi ima sve manje kukaca. Posebno su važni korisni kukci koji smanjuju broj štetnika i bolesti, prirodni oprašivači koji povećavaju prinose te na taj način vračaju prirodnu ravnotežu i čuvaju biološku raznolikost.

  • Kako privući takve kukce?

Tako da im napravimo zaklon od niskih temperatura zimi, tj. tako da im sagradimo hotele za kukce.

  • Koji su korisni kukci?

* Bubamare su jedne od najbitnijih predatora u vrtu i voćnjaku. Ličinke i odrasle jedinke bubamare hrane se lisnim ušima, koje često mogu napraviti velike štete biljkama. Ličinka bubamare na dan pojede i do 600 biljnih ušiju.

* Solitarne pčele vrijedni su oprašivači voćnjaka, koje ne žive u košnicama kao pčele medarice, ne roje se, nego žive samostalno i sve rade same. Učinkovitost pri oprašivanju voćaka jedne ženke solitarne pčele može se usporediti s učinkovitošću 120 letačica medonosne pčele.

* Osolike muhe su korisne u vrtu jer se hrane lisnim ušima, a pritom su i veoma efikasni oprašivači.

* Zlatooka ili mrežokrila osim lisnim ušima, hrani se jajima leptira i grinja te štitastim ušima i resičarkama.

* Uholaža se hrani biljnim ušima, krvavim ušima, grinjama i jajima leptira te je zbog toga od osobite važnosti njezina prisutnost u voćnjaku i vrtu.

  • Kako napraviti hotel za kukce?

Izgradnja hotela je prilično jednostavna – potrebno je napraviti drvenu konstrukciju koju ispunite raznim pogodnim elementima s rupama gdje se kukci mogu skloniti: stare cigle s rupama, drvene grane u koje se izbuše rupe promjera 8-12 mm, šupljikave biljke koje se narežu i poslože između drvenih blokova (bambus, trstika), suha trava, suho lišće, kora drveta, slama, češeri i sl. Što su materijali raznolikiji, to ćete privući više različitih kukaca u hotel. Poželjno je napraviti i vodonepropusni krov. Hotel za korisne kukce preporučljivo je okrenuti prema jugozapadu ili jugoistoku na zaštićenom i natkrivenom mjestu.


Zadnja promjena: 04.10.2018. u 09:54 sati | Prikazano 1362 puta
Vodič kroz zaštitu prirode Karta zaštićenih prirodnih vrijednosti Zaštićene prirodne vrijed. Centar za prirodu Zagorje Noćni leptiri KZŽ Ptiček - mladi čuvari prirode Orhideje Hrvatskog zagorja Puti i stezice naše Strahinjščice Zagorje ABECEDA prirode Veze prirode Enjoyheritage
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije
Radoboj 8, 49232 Radoboj | Tel/fax: 049/315060
E-mail: info@zagorje-priroda.hr | OIB: 12225295469 | Matični broj: 2071428
IBAN: HR6823400091800002009 | Poziv na broj: 7307-OIB platitelja-51
Privatnost