Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Pet, 07.12.2018

Invazivne vrste

Invazivna vrsta je strana, nezavičajna vrsta koja prirodno ne obitava u određenom ekosustavu, nego je u njega dospjela ili može dospjeti namjernim ili nenamjernim unošenjem.

Smatra se da invazivne vrste predstavljaju najveću opasnost za biološku raznolikost područja na koje su unesene. Invazivne biljne vrste zauzimaju prostor zavičajnim vrstama, koriste vodu i hranjive tvari, mijenjaju uvjete na staništu kao i strukturu i sastav zajednice, negativno utječu na rast i razvoj drugih biljaka izlučivanjem tvari te se križaju sa zavičajnim vrstama. Invazivne životinjske vrste zavičajnim oduzimaju hranu i staništa te na njih prenose različite bolesti. Značaj je i izravan utjecaj invazivnih vrsta na zdravlje ljudi. Najbolji primjer ovog utjecaja je ambrozija, koja kod brojnih ljudi uzrokuje alergije.

Kontrola i smanjivanje utjecaja invazivnih vrsta na zavičajne vrste i cjelokupne ekosustave danas je jedan od najvećih izazova zaštite prirode.

Invazivne vrste na području Krapinsko-zagorske županije su ambrozija, hudoljetnica, kanadska hudoljetnica, velika zlatica, bagrem, japanski pridvornik, indijska jagoda, perzijska čestoslavica, kanadska vodena kuga, divovski svinjski korov, babuška, bezrilica, sunčanica, crni somić i dr.

Što vi možete učiniti da bi spriječili širenje invazivnih vrsta?

  • Ne prenosite biljke i životinje u druge zemlje
  • Nikada nemojte pustiti ljubimce, biljke ili akvarijske organizme u prirodu
  • Nikada nemojte premještati vodu, životinje ili biljke iz jednog vodotoka u drugi
  • Naučite prepoznati najopasnije invazivne vrste u vašoj okolici
  • Podijelite vaše znanje o invazivnim vrstama s drugima
  • Prijavite nalaz invazivnih vrsta
  • Uključite se u aktivnosti istraživanja invazivnih vrsta

Više o invazivnim vrstama saznajte na web stranici http://www.invazivnevrste.hr/


Zadnja promjena: 07.12.2018. u 02:33 sati | Prikazano 661 puta