Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Pon, 21.01.2019

Zimsko prebrojavanje ptica 2019.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko- zagorske županije, provela je 10. i 11. siječnja 2019. godine prebrojavanje vodenih ptica uz rijeku Sutlu u suradnji sa Kozjanskim parkom u sklopu međunarodnog monitoringa IWC- International Waterbird Census.

IWC (International Waterbird Census) ili zimsko prebrojavanje ptica močvarnih staništa je 1967. pokrenuo Wetlands International, međunarodna organizacija kojoj je cilj zaštita i očuvanje vodenih staništa na globalnoj razini. Danas u ovoj akciji sudjeluju 143 zemlje svijeta, a dobiveni rezultati služe za prepoznavanje važnih zimovališta za ptice, praćenje kretanja brojnosti ptica, njihovu pravodobnu zaštitu, a na široj skali koriste se u studijama o klimatskim promjenama i kretanjima bolesti poput ptičje gripe.

Kod prebrojavanja obuhvaćeno je područje toka rijeke Sutle od mjesta Klanjec do Draša i Donji Čemehovac do Rozge. Od vodenih ptica uz rijeku Sutlu zabilježili smo sivu čaplju, veliku bijelu čaplju, divlju patku i kormorana. Uz pojas vegetacije uz rijeku i na obližnjim poljima zabilježili smo vrste: velika sjenica, poljski vrabac, fazan, škanjac, vjetruša, svraka, vrana, fazan, drozd imelaš, kos i crvendać. Hodajući uz rijeku opazili smo na nekoliko mjesta tragove dabra te tragove jazavca ili vidre.

Zimsko prebrojavanje ptica uspješno se provodi na rijeci Sutli zahvaljujući suradnji i razumijevanju granične policije.

Rezultati prebrojavanje šalju se Udruzi BIOM i Hrvatskom društvu za zaštitu ptica i prirode koja je nacionalni koordinator ove aktivnosti.


Zadnja promjena: 21.01.2019. u 08:54 sati | Prikazano 930 puta