Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Uto, 10.10.2017

Voće iz Radobojskog trnaca na izložbi

U petak 6. listopada u Domu Kulture u Donjoj Stubici otvorena je izložba Zagorje, trnac starih sorata voća u sklopu obilježavanja Dana starih sorta voćaka.

Ustanova je izložila voće iz Radobojskog trnaca, različite sorte jabuka, krušaka, te mušmule i oskoruše. Predstavili smo i hotel za korisne kukce koji je prošle godine postavljen u trnacu.

Radobojski trnac primjer je travnjačkog voćnjaka čiji razvoj seže u razdoblje kada je voće bilo dragocjena hrana za preživljavanje na selu. U razdoblju razvoja intenzivne poljoprivrede travnjački voćnjaci počeli su gubiti na značaju. Danas kad se njihov broj znatno smanjio i raznovrsnost u prirodi je narušena, gleda ih se na drugi način.

Travnjački voćnjaci dio su tradicionalnog ruralnog krajobraza nekog područja. Kao poseban i važan dio živoga okoliša, oni tvore jedinstvena staništa za vrste koje su načinom života vezane uz kulturni krajolik.

Izložbu Zagorje, trnac starih sorata voća i Dane starih sorata voća organizirala je Udruga Stubička baština – odjel Čuvari starih sorata voća , u suradnji s OPG-om Katarina Ptičar iz Poznanovca i KUD-om Stubica Donja Stubica.


Zadnja promjena: 10.10.2017. u 02:39 sati | Prikazano 1221 puta