Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Pet, 05.04.2019

Monitoring kockavice 2019.

Već 12. godinu za redom Ustanova tijekom ožujka provodi akciju prebrojavanja kockavice, ugrožene i strogo zaštićene vrste koja raste u Krapinsko-zagorskoj županiji. Kockavica je rasprostranjena na području srednje, sjeverne i istočne Hrvatske, na vlažnim livadama, u riječnim dolinama te svijetlim, otvorenim i vlažnim šikarama i šumama. Najveća koncentracija nalazišta je uz rijeku Krapinu (vlažne livade na potezu od Zaboka do Konjščine) zatim uz Krapinicu (Zabok - Začretje) te Horvatsku i Kosteljinu (prema Krapinskim toplicama).

Ove su godine u akciji sudjelovali učenici iz Osnovne škole Ksaver Šandor Gjalski iz Zaboka, Osnovne škole Zlatar Bistrica, osnovne škole Bedekovčina i Osnovne škole Konjščina kojima je prezentirana metodologija prebrojavanja kockavice na terenu. Na taj način učenici su odredili veličinu njenih populacija prebrojavanjem jedinki na plohama određenih površina i upisali podatke u formular za procjenu stanja populacije kockavice.

Kockavice su prebrojane na devet ploha veličine 25 m2 na vlažnim livadama, na lokacijama Kaštel u Zaboku, u Zlatar Bistrici na lokaciji uz željezničku prugu, Jertovec u Konjščini i Bedekovčini pod Gradom. Sveukupno je na tim plohama prebrojano 302 jedinki kockavice te su utvrđene glavne prijetnje njihovom staništu. Brojnost kockavice je manja nego prošle godine. Mogući razlozi tome su posljedice izgradnje brze ceste te regulacija i čišćenje odvodnog kanala u neposrednoj blizini lokaliteta te mala količina padalina tijekom zime.

Kockavica je ugrožena vrsta kojoj prijeti izumiranje zbog gubitka njenih prirodnih staništa – vlažnih livada. Ova staništa nestaju zbog negativnih čovjekovih djelovanja koja uključuju melioraciju i urbanizaciju te pretvaranje zemljišta u oranice, zaraštanje drvenastom vegetacijom do kojih dolazi uslijed prestanka košnje i ispaše, kanaliziranje vodotoka, izgradnja cesta i dr.

Apeliramo na vlasnike livada i pašnjaka na kojima raste kockavica da obavljaju redovitu košnju kako ne bi došlo do zaraštanja istih s ciljem očuvanja kockavice, ugrožene vrste koja je pred izumiranjem.


Zadnja promjena: 05.04.2019. u 10:34 sati | Prikazano 794 puta