Naslovnica  |  Kontakt
HyperLink  HyperLink
Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Pon, 08.07.2019

Kružna staza Hušnjakovo – osnovne informacije

Kružna staza Hušnjakovo duga 2,5 km povezuje tri važne lokacije koje čine tematsku cjelinu prostora – Muzej krapinskih neandertalaca i paleontološki spomenik prirode Hušnjakovo, obližnje jezero Dolac te ruševnu kapelu sveta Tri kralja kao najvišu točku staze. Staza je otvorena krajem kolovoza 2018. godine.

Visinska razlika između najniže i najviše točke na stazi je 210 m. Staza od jezera Dolac prolazi kroz brdovitu šumu do najviše točke staze nakon čega se spušta kroz livadu i šumu do nalazišta Hušnjakovo. Za obilazak staze potrebno se terenski opremiti (terenska obuća i slojevita odjeća). Obilazak staze traje 1 h i 30 min.

Kružnu stazu Hušnjakovo možete obići uz pomoć mobilne aplikacije Enjoyheritage. Na aplikaciji se nalaze karte staza te vaša trenutna lokacija što vam omogućava lakši obilazak staza. Uz osnovne informacije o stazi i području nalaze se i dodatne informacije te zanimljivosti.

Svaka točka na stazi opisana je tekstom te dodatnim podacima. Aplikacija bilježi vaše kretanje na stazi te vas potiče pa obiđete cijelu stazu kako bi se na kraju obilaska zadnje točke mogli fotografirati sa maskotom staze te riješiti kviz znanja. Tekstovi u aplikaciji prevedeni su na 5 jezika - hrvatski, slovenski, talijanski, engleski i njemački. Aplikaciju možete preuzeti na Google Play-u i App Store.

Staza je namijenjena posjetiteljima različite dobi i interesa, naročito mlađoj populaciji, a zamišljena je kao mjesto za edukaciju i rekreaciju. Na stazi se nalazi 8 interpretacijskih točaka s elementima kao što su interaktivne ploče, geološki stup, špilja i vremeplov u obliku tobogana, na kojima se nalaze zanimljivosti o životu neandertalaca.

Kružnu stazu Hušnjakovo uredila je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije u sklopu projekta Enjoyheritage. Ukupna vrijednost provedbe svih aktivnosti Ustanove u projektu je 145.702,50 EUR od čega 85% sufinancira program Interreg V-A Slovenija – Hrvatska.


Zadnja promjena: 08.07.2019. u 09:21 sati | Prikazano 1017 puta
Vodič kroz zaštitu prirode Karta zaštićenih prirodnih vrijednosti Zaštićene prirodne vrijed. Centar za prirodu Zagorje Noćni leptiri KZŽ Ptiček - mladi čuvari prirode Orhideje Hrvatskog zagorja Puti i stezice naše Strahinjščice Zagorje ABECEDA prirode Veze prirode Enjoyheritage
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije
Radoboj 8, 49232 Radoboj | Tel/fax: 049/315060
E-mail: info@zagorje-priroda.hr | OIB: 12225295469 | Matični broj: 2071428
IBAN: HR6823400091800002009 | Poziv na broj: 7307-OIB platitelja-51
Privatnost