Naslovnica  |  Kontakt
HyperLink  HyperLink
Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Sri, 07.11.2018

Postavljena kućica za ježa

Ježevi su vrlo drage i korisne životinje. Potrebno je naglasiti da je jež u dvorištu i vrtu vrlo korisna životinja jer jede puževe, glodavce i kukce. Zato su namjerna ubijanja ili ozljeđivanja ježeva potpuno neopravdana i bez koristi.

Ježevi spadaju u porodicu sisavaca i ima ih 25 različitih vrsta. Pripadaju redu insectivora (kukcojeda). U prirodi ježevi žive samačkim životom, osim u vrijeme parenja. U potragu za hranom kreću predvečer i noću, pa ih u to vrijeme najčešće susrećemo. Dan obično prespavaju na skrovitom mjestu, ispod lišća ili u iskopanom skrovištu.

Jež ima malo prirodnih neprijatelja. Najveću odgovornost za smrtnosti ježeva snosi čovjek. Najveći problem za ježeve predstavlja sve veći broj prometnica na kojima svake godine stradava veliki broj ježeva naročito u doba paranje ili kada mali ježići dovoljno odrastu i počinju samostalan život.

Kasno u jesen često možemo susresti ježeve i po danu jer, da bi se pripremili za hibernaciju, ježevi moraju dobiti dovoljno na težini kako bi preživjeli zimu. U tom periodu oni mogu dobiti na težini čak i do 500 grama tjedno, dok je minimalna težina koja im omogućuje prezimljavanje 600 grama.

Polovicom studenog ježevi traže mirno mjesto, kakvu duplju ili nabacanu hrpu grana i suhoga lišća u kojima bez ometanja mogu provesti hladno razdoblje. No takvih je mjesta u vrtovima obično premalo, pa ne treba niti čuditi što ježevi žive negdje drugdje. Srećom rješenje postoji. Kućice od drvenih dasaka mogu poslužiti kao idealan dom. Kućicu za ježa postavili smo u Radobojskom trnacu i tako obogatili to stanište da bude još prikladnije životinjama. Kućicu ćemo koristili i u edukativne svrhe jer je odličan primjer kako pomoći ježevima.

Za izradu kućice potrebno je nekoliko drvenih dasaka. Unutar kućice nalazi se pregrada, koja ostalim životinjama onemogućava ulazak. Kućicu smjestimo u skroviti kutak vrta u podnožju grmlja ili u visoku travu, malo je ukopamo u zemlju ako je potrebno, dodamo nešto suhog lišća i okrenemo ulaz prema jugu. Tako ćemo pomoći ježevima da mirno prežive zimu. Oni trebaju našu pomoć.


Zadnja promjena: 07.11.2018. u 08:51 sati | Prikazano 2815 puta
Vodič kroz zaštitu prirode Karta zaštićenih prirodnih vrijednosti Zaštićene prirodne vrijed. Centar za prirodu Zagorje Noćni leptiri KZŽ Ptiček - mladi čuvari prirode Orhideje Hrvatskog zagorja Puti i stezice naše Strahinjščice Zagorje ABECEDA prirode Veze prirode Enjoyheritage
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije
Radoboj 8, 49232 Radoboj | Tel/fax: 049/315060
E-mail: info@zagorje-priroda.hr | OIB: 12225295469 | Matični broj: 2071428
IBAN: HR6823400091800002009 | Poziv na broj: 7307-OIB platitelja-51
Privatnost