Naslovnica  |  Kontakt
HyperLink  HyperLink
Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Čet, 18.04.2019

Monitoring kokice paučice

Druge godine zaredom Javna ustanova provela je monitoring kokice paučice na livadi kod naselja Juranščina na Ivančici.

Druge godine zaredom Javna ustanova provela je monitoring kokice paučice na livadi kod naselja Juranščina na Ivančici. Monitoring, na kojem su sudjelovale učenice 5. i 6. razreda OŠ Belec sa učiteljicom Elvirom Kuna, proveden je 15. travnja.

Zbog svog izgleda, kokice su jedne od najljepših orhideja u Hrvatskom zagorju. Jedinstvene su zbog ljepote cvijeta i posebnog mehanizma privlačenja oprašivača. Kokica paučica je trajnica s okruglastim gomoljem i plavozelenim listovima koji grade prizemnu rozetu. Cvat je rahao i klasast. Cvjetovi, veličine oko 1 cm, imaju složenu građu. Vanjski listići ocvijeća su izduženi, žutozelene do blijedožućkaste boje. Bočni unutarnji listići ocvijeća su maleni, svijetlozelene do zelenkastosmeđe boje, po rubu crvenkasto obojeni. Medna usna je cjelovita, izbočena,pokrivena gustim dlakama, baršunasta, a samo je u sredini i na rubovima gola. Tamnocrvenosmeđe ili tamnožutosmeđe je boje. Od baze do sredine medne usne pružaju se karakteristične, gotovo paralelne crte mutnožute do plavičasto-bijele boje, koje su povezane poprečnom linijom u obliku slova »H«. Ime je dobila po cvijetu koji svojim izgledom nalikuje na pauka. Kokica paučica raste na suhim travnjacima na vapnenačkoj podlozi do 800 m/nm.

U Krapinsko-zagorskoj županiji zabilježena je samo na Ivančici, na nekoliko lokacija na suhim travnjacima oko Belca. Radi se o suhim brdskim travnjacima sjetvene grahorke i uspravnog ovsika koji se djelomično kose, a djelomično se nalaze u različitim stupnjevima sukcesije. Cvate u travnju i svibnju.

Praćenjem stanja populacije kokice paučice želimo ustanoviti da li se njezina brojnost smanjuje ili povećava na tom području uzastopnim promatranjem u određenom razdoblju unaprijed definiranom metodologijom. Učenicima je na terenu prezentirana metodologija praćenja biljnih vrsta te su oni odredili veličinu populacija prebrojavanjem jedinki na plohama određenih površina i upisali podatke u formular za procjenu stanja populacije.

Na livadi podijeljenoj na 3 plohe, učenice su prebrojale 41 jedinku kokice paučice, što je znatno manje nego prošle godine kada je izbrojano 308 jedinki. Ovu akciju ćemo nastaviti provoditi i u budućnosti s ciljem očuvanja ove vrste kao i livada koje predstavljaju vrijedna staništa velikom broju drugih biljnih i životinjskih vrsta.


Zadnja promjena: 18.04.2019. u 09:33 sati | Prikazano 1430 puta
Vodič kroz zaštitu prirode Karta zaštićenih prirodnih vrijednosti Zaštićene prirodne vrijed. Centar za prirodu Zagorje Noćni leptiri KZŽ Ptiček - mladi čuvari prirode Orhideje Hrvatskog zagorja Puti i stezice naše Strahinjščice Zagorje ABECEDA prirode Veze prirode Enjoyheritage
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije
Radoboj 8, 49232 Radoboj | Tel/fax: 049/315060
E-mail: info@zagorje-priroda.hr | OIB: 12225295469 | Matični broj: 2071428
IBAN: HR6823400091800002009 | Poziv na broj: 7307-OIB platitelja-51
Privatnost