Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Čet, 16.08.2018

Održana uvodna konferencija projekta Zagorje ABECEDA prirode

U ponedjeljak, 13. kolovoza 2018. godine u Zelenjaku održana je uvodna konferencija projekta Zagorje ABECEDA prirode o kojem su govorili župan KZŽ Željko Kolar, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode KZŽ Dijana Hršak te koordinatorica projekta, Ivana Šalković iz Zagorske razvojne agencije.

Projekt je prijavljen u travnju 2017. u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine“ Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Ukupna vrijednost projekta je 4.589.418,50 kuna, od čega Ministarstvo sufinancira 85 % prihvatljivih troškova. Planirani završetak projekta je u studenom 2019, a provodit će ga projektni tim u sastavu: voditeljica projekta Dijana Hršak, asistentica projekta Petra Bralić, asistentica za javnu nabavu: Petra Vrančić Lež, asistent za graditeljstvo: Stjepan Bručić i asistentica za računovodstvo: Gordana Španiček.

Cilj ovog projekta je širenje sadržaja na odredištima prirodne baštine u svrhu povećanja atraktivnosti lokacija i kvalitete edukativnih programa te osiguravanje dostupnosti uz očuvanje prirode i održivi razvoj. To uključuje razvoj posjetiteljske infrastrukture, turističkih sadržaja, ali i edukativnih programa i materijala te plana upravljanja posjetiteljima kako bi se osiguralo održivo korištenje, ali i povećao broj posjetitelja, povećale gospodarske aktivnosti u okolini i aktivirala lokalna zajednica. Investicije u okviru ovog projekta provoditi će se na području značajnog krajobraza Zelenjak – Risvička i Cesarska gora gdje će biti izgrađena Staza kroz krošnje i zelena učionica. Na području ekološke mreže Natura 2000 Strahinjščica te u njenoj neposrednoj blizini planira se uređenje Centra za prirodu „Zagorje“ u Radoboju i dvije zelene učionice. Važno je naglasiti da uređenje Centra za prirodu „Zagorje“ uključuje multimedijalna rješenja za interpretaciju svih zaštićenih prirodnih područja KZŽ kao i svih područja ekološke mreže Natura 2000 na području Krapinsko-zagorske županije.

Projekt uključuje i izradu projektno - tehničke dokumentacije, izradu akcijskog plana upravljanja posjetiteljima, manifestacije, promociju, tiskanje knjige Zaštićene prirodne vrijednosti i promotivnih materijala kao i edukaciju kroz organizaciju stručnog aktiva učitelja i edukaciju dionika u projektu.

Realizacija ovog projekta uvelike će doprinijeti razini i kvaliteti budućeg rada ustanove u smislu održavanja programa škole u prirodi i ekološke edukacije svih dobnih skupina, kroz akcijski plan upravljanja posjetiteljima postaviti će se temelji za učinkovito i održivo posjećivanje programskog područja. Multimedijsko uređenje Centra za prirodu Zagorje dodana je vrijednost edukacijskog centra koji već sada ima svoju multifunkcionalnost dok će staza kroz krošnje kao atrakcija u Značajnom krajobrazu Zelenjak- Risvička i Cesarska gora doprinijeti povećanju broja posjetitelja za šire područje.

Važno je istaknuti da se prilikom projektiranja posjetiteljske infrastrukture i multimedije velika važnost dala prilagodbi osobama s invaliditetom, a što je bio i uvjet u Natječaju, kako bi novi sadržaji u zaštićenim područjima bili dostupni gotovo svima.


Zadnja promjena: 16.08.2018. u 01:24 sati | Prikazano 1036 puta