Naslovnica  |  Kontakt
HyperLink  HyperLink
Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Pet, 18.01.2019

Opasan život roda

Bijela roda je simbol očuvanih prirodnih staništa te tradicionalnih krajolika, a njihova prisutnost u našoj blizini potvrda da živimo u zdravom okolišu. Stoga se stanje bijelih roda pažljivo prati, ne samo u Hrvatskoj već u cijeloj Europi. Još 2000. godine pokrenut je projekt praćenja roda satelitskom telemetrijom pod nazivom ''SOS Stork'' s ciljem utvrđivanja i smanjenja prijetnji sigurnosti roda.

Najveći neprijatelj roda, pa makar i indirektno, je čovjek. Upravo on presušuje močvare i bare pa tako nestaju, za rode, slasne žabe i sitne močvarne životinje. Opet je čovjek taj koji postavlja dalekovode, vjetrenjače pa čak su i otvoreni vodotornjevi smrtna klopka za rode. Kako da ta ptica uopće shvati da ta voda na toj visini nije tek plitka bara sa ponekom slasticom, nego spremnik s desetak metara dubokom vodom. Opasnosti prijete i kad se rode upute na svoju selidbu u toplije krajeve, na tzv. istočnoj ruti, koja vodi preko Izraela, Palestine i Jordana, jer se upravo na njoj rode često sudaraju sa zrakoplovima i česta su meta krivolovaca. Druga ruta vodi na zapad, preko Španjolske u Zapadnu Afriku, gdje se rode raduju tamošnjim plantažama riže, ali i deponijama otpada, no čovjek svašta baca pa to rodi može prilično teško pasti na želudac. Svakako najteži dio puta je preko Sahare. Pustinja se sve više širi i teže je naći nešto hrane. Još jedna opasnost su kemikalije, osobito u Africi, gdje gotovo ne postoji kontrola što se baca po poljima.

Iako je populacija roda u Hrvatskoj još stabilna, potrebno je osvijestiti vrijednost bijele rode kako bismo izbjegli negativna iskustva zapadno europskih zemalja gdje je u prošlosti zbog neodrživog razvoja značajno pao broj ovih prepoznatljivih ptica.


Zadnja promjena: 18.01.2019. u 11:08 sati | Prikazano 833 puta
Vodič kroz zaštitu prirode Karta zaštićenih prirodnih vrijednosti Zaštićene prirodne vrijed. Centar za prirodu Zagorje Noćni leptiri KZŽ Ptiček - mladi čuvari prirode Orhideje Hrvatskog zagorja Puti i stezice naše Strahinjščice Zagorje ABECEDA prirode Veze prirode Enjoyheritage
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije
Radoboj 8, 49232 Radoboj | Tel/fax: 049/315060
E-mail: info@zagorje-priroda.hr | OIB: 12225295469 | Matični broj: 2071428
IBAN: HR6823400091800002009 | Poziv na broj: 7307-OIB platitelja-51
Privatnost