Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Pet, 11.01.2019

Koliko vrijede pčele?

Pčele u ekosustavu imaju jednu od najvažnijih uloga. Osim što proizvode med, također doprinose našem ekosustavu na način da oprašuju biljke. Svi dobro znamo da bez oprašivanja ne bi bilo plodova, pa tako ni hrane za nas i životinjski svijet. Na Zemlji se samo 10% biljaka cvjetnica oprašuje vjetrom, dok 90% oprašuju kukci, a glavninu čine upravo pčele.

Pčele su najbrojniji oprašivači cvjetova na Zemlji. Pretpostavlja se da trećina ljudske hrane ovisi o njihovu oprašivanju. To je jedini kukac - životinja koji proizvodi hranu koju jedu i ljudi. Pčelama je med zaliha za duge zimske mjesece. Kod jakih dobro razvijenih zajednica nalazi se ukupno 50 000 - 80 000 pčela što ovisi o košnici, a obavljaju svoje zadatke ovisno o starosti. Mlade pčele do 21 dana života uglavnom se brinu oko izgradnje saća, čišćenja košnica, hranjenja ličinki iz kojih će se razviti novi naraštaji pčelinje zajednice u kojoj žive.

Dok ih mnogi i dalje uzimaju zdravo za gotovo, poljoprivrednici, pčelari, prirodoslovci potvrdit će da je pčela zbog upotrebe pesticida, suša, uništenih staništa, manjka hrane, zagađenja okoliša, klimatskih promjena te sve češćih bolesti iz godine u godinu sve manje. Koliko su pčele vrijedne ukazuje i Einsteinovo upozorenje: ''Kad bi pčele nestale s površine Zemlje, čovječanstvo bi imalo još samo četiri godine života''.

Što vi možete učini da sačuvate pčele?

  • Smanjite upotrebu pesticida i kemikalija

Prekomjerna upotreba pesticida dovodi do toga da pčele ugibaju i dolazi do kolapsa zajednice. Organska i ekološka poljoprivreda jedini su oblik poljoprivrede koja ne šteti i ne ubija pčele.

  • Izradite hotel za pčele

U njemu se nastanjuju solitarne pčele koje ne žive u košnicama kao pčele medarice, nego žive samostalno i sve rade same te su vrijedni oprašivači u voćnjacima.

  • Kupujte med domaćih proizvođača

Vrlo je važno da kupujete domaći med. Time potičete daljnju proizvodnju i proizvođači meda mogu ulagati dalje u opremu i zaštitu pčela.

  • Učite

Pitanja zaštite okoliša, smanjena i održiva upotreba pesticida, održiva i ekološka poljoprivreda su teme o kojima treba puno učiti i na taj način pomoći pčelama, a tako i ljudima.

  • Brinite o pčelama

Nemojte ubijati pčele. Pomognite pčeli koja je uletjela u prostoriju da nađe izlaz tako da je ne ozlijedite. One trebaju našu pomoć, a mi trebamo njihove usluge. Neka to bude suradnja na obostranu korist.


Zadnja promjena: 11.01.2019. u 01:34 sati | Prikazano 677 puta