Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Pon, 16.10.2017

U Radobojskom trnacu posađene perunike

Djelatnici Ustanove posadili su 200 rizoma perunika uz drveni plot u Radobojskom trnacu. U prije pripremljeno tlo, dodali smo kompost te smo posadili perunike na razmaku od 20-30 cm, ne dublje od desetak cm, kako bi ostali pri površini, jer im godi toplina sunčanih zraka.

Perunike cvatu je od svibnja do srpnja. Iz valjkastog, puzavog i trajnog podanka rastu uski, uspravni i sabljasti listovi. Cvjetna stabljika naraste i do 1,50 m visoko i obično ima dva do tri cvijeta na krajevima cvjetne stabljike. Cvjetovi se sastoje iz 6 u 2 reda poredanih cvjetnih listova od kojih je vanjski svinut a unutarnji uspravan. Godine 2000. proglašena je hrvatskim nacionalnim cvijetom.

Sadnice perunika donirala je Marija Krušelj kojoj zahvaljujemo na suradnji i pomoći.

Naš cilj je da Radobojski trnac bude mjesto okupljanja, druženja i edukacije svih generacija. U trnacu se nalazi dječje igralište, klupa za dojenje i prematanje beba, hotel za kukce, kućice za ptice, edukativne table, klupe za sjedenje i šetnica.

Ova aktivnost doprinijeti će atraktivnosti trnaca koja će do izražaja doći već u proljeće kada će nas perunike sa svojim bojama cvjetova iznenaditi i očarati.


Zadnja promjena: 16.10.2017. u 10:04 sati | Prikazano 1299 puta