Naslovnica  |  Kontakt
HyperLink  HyperLink
Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Uto, 15.05.2018

Spomenik hrvatskoj himni dobio svoj srebrnjak

U petak, 11. svibnja 2018. godine u Kumrovcu je održana promocija srebrnjaka posvećenog spomeniku hrvatskoj himni u Zelenjaku, kojeg je izdala tvrtka Elementum d.o.o., povodom pete obljetnice ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju.

Program promocije odvijao se na dvije lokacije, u vijećnici općine Kumrovec te kod spomenika himni Lijepa naša u značajnom krajobrazu Zelenjak-Risvička i Cesarka gora kod kojeg je ravnateljica Dijana Hršak prisutnima predstavila zaštićeno područje.

Prva serija srebrnjaka SPOMENIK HIMNI izdana je u nakladi od 1000 komada. Srebrnjak je mase 15 grama, promjera 37 milimetara, čistoće 999/1000 i oznake godine 2013. kada je Hrvatska ušla u Europsku uniju. Prednju stranu, avers, krase reljefna karta Republike Hrvatske, godina 2013, 28 zvjezdica te uz gornji rub natpis HRVATSKA, a uz donji rub natpis EUROPA. Stražnju stranu, revers, krase spomenik himni i njen prvi stih na sredini. Uz gornji rub se nalazi natpis SPOMENIK HIMNI 1935, a uz donji rub natpis HRVATSKA HIMNA 1835 iznad kojeg se nalaze oznake mase, kemijskog elementa i čistoće srebra.

Područje doline „Zelenjak“ kod Klanjca zaštićeno je odlukom Zemaljskog zavoda za zaštitu prirodnih rijetkosti o proglašenju 26. veljače 1949. godine kao prirodna rijetkost, a donošenjem Zakona o zaštiti prirode iz 1976. godine proglašen je park šumom.

Kako bi obuhvatili cijelo vrijedno područje u smislenu cjelinu 2011. godine područje zaštite je prošireno s prvotnih 50 ha na današnjih 287 ha te je području dodijeljena kategorija zaštite prirodne vrijednosti značajni krajobraz, a kojoj Zelenjak savršeno odgovara. Značajni krajobraz Zelenjak Risvička i Cesarska gora obuhvaća područje Cesarske i Risvičke gore sa rijekom Sutlom koja je zbog svog značaja na europskoj razini 2013. godine stavljena pod posebnu zaštitu s ciljem očuvanja vrijednih ugroženih i divljih svojti koje u njoj obitavaju kao dio Europske ekološke mreže NATURA 2000.

Obronci Cesarske i Risvičke gore obrasli su šumom hrasta kitnjaka i običnog graba, mješovitom šumom i šikarom hrasta medunca i crnoga graba te šumom bukve. Područje Zelenjaka stanište je mnogim strogo zaštićenim i rijetkim biljkama kao što su hrvatska perunika i hrvatski karanfil, kranjski ljiljan te 5 vrsta divljih orhideja. Bogatstvo biljnih vrsta prati i veliki broj životinjskih vrsta.

Njegove kulturne i povijesne vrijednosti od zidina Cesargrada, crkve Majke Božje Snježne do ovog jedinstvenog spomenika himni Lijepoj našoj zaokružuju bogatstvo ovog malog, a opet u našoj županiji najvećeg zaštićenog područja.

Kako bi brojnim posjetiteljima našeg kraja dali informaciju o njegovim vrednotama te im omogućili doživljaj kojeg je imao još Antun Mihanović, područje se kontinuirano uređuje, obnavlja i obogaćuje sa sadržajima kao što su interpretacijske table, glazbena ograda te uređene poučne staze - Geološka staza na Risvičkoj gori i Eko staza na Cesarskoj gori. Posebno smo ponosni na projekt Zagorje Abeceda prirode u sklopu kojeg će se u Zelenjaku izradili Zelena učionica i Staza kroz krošnje kao posebna atrakcija i dodana vrijednost ove zaštićene prirodne vrijednosti.

Krapinsko-zagorska županija je područje izuzetnih prirodnih vrijednosti koje su prepoznate kao vrijednost, a naša je zadaća očuvati ih za buduće naraštaje.


Zadnja promjena: 15.05.2018. u 11:59 sati | Prikazano 1041 puta
Vodič kroz zaštitu prirode Karta zaštićenih prirodnih vrijednosti Zaštićene prirodne vrijed. Centar za prirodu Zagorje Noćni leptiri KZŽ Ptiček - mladi čuvari prirode Orhideje Hrvatskog zagorja Puti i stezice naše Strahinjščice Zagorje ABECEDA prirode Veze prirode Enjoyheritage
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije
Radoboj 8, 49232 Radoboj | Tel/fax: 049/315060
E-mail: info@zagorje-priroda.hr | OIB: 12225295469 | Matični broj: 2071428
IBAN: HR6823400091800002009 | Poziv na broj: 7307-OIB platitelja-51
Privatnost