Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Uto, 09.04.2019

Stradavanje vidre na prometnici

U nedjelju 7. travnja 2019. godine na brzoj cesti Zabok – Sveti križ Začretje uočena je pregažena jedinka vidre. Vidra je u Krapinsko-zagorskoj županiji rijetka životinja i njezina je populacija ugrožena.

Veliki problem za životinje predstavlja sve veći broj prometnica na kojima svake godine stradava veliki broj životinja naročito u doba paranja. Naravno da je to povezano upravo s njihovom velikom aktivnošću u sumrak, odnosno noću kada ih je teško na vrijeme uočiti na cesti, kao i sve veći broj automobila čak i na lokalnim prometnicama te izgradnja novih prometnica u zadnje vrijeme.

Vrsta je strogo zaštićena Zakonom o zaštiti prirode. Nalazi se na Dodatcima II i IV Direktive o staništima, a cilj je očuvanja na području ekološke mreže rijeke Sutle.

Svaka životinja ima važnu ulogu u ekosustavu. Smanjenjem populacije ježa, žabe, vidre i drugih životinja može dovesti do narušavanja prirodne ravnoteže.

Molimo vozače da obrate pozornost na životinje koje prelaze prometnice.

Pomognimo životinjama da sigurno prijeđu cestu!

___________________________________________________________________________________________________

Ako pronađete jedinke mrtvih, ozlijeđenih ili bolesnih strogo zaštićenih životinja, molimo vas da tu informaciju prijavite na obrascu za dojavu:

http://lime.haop.hr/limesurvey/index.php/927612/lang-hr


Zadnja promjena: 09.04.2019. u 01:11 sati | Prikazano 1586 puta