Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Uto, 10.10.2017

Fosili „Panonskog mora“ u Humu Zabočkom

Teritorij Krapinsko-zagorske županije najvećim je dijelom prekriven sedimentima taloženim u „Panonskom moru“. Na brojim izdancima pijeska i lapora, od Konjščine na istoku, preko Zaboka i Velikog Trgovišća u središnjem dijelu, do Klanjca na zapadu Županije, moguće je zapaziti fosilne ostatke organizama koji su živjeli u „Panonskom moru“. Jedna od najljepših i najbogatijih fosilnih zajednica „Panonskog mora“ sačuvana je u napuštenom pjeskokopu u Humu Zabočkom.

Naizgled jednoličan slijed slojeva pijeska, praha i gline u Humu Zabočkom sadrži fosilne ostatke školjkaša, puževa, rakova i biljaka. Među njima posebnu zanimljivost predstavljaju ostaci vrste Congeria rhomboidea, fosilnog školjkaša prema kojem su ove naslage i dobile ime „rhombiodea naslage“. Taj je školjkaš, u zajednici s ostalim školjkašima, među kojima su još značajne vrste Congeria zagrabiensis, Congeria croatica, Congeria triangularis, Congeria balatonica, Limnocardium penslii i Paradanca okrugici živio u boćatoj vodi, krajem miocena, što znači prije oko 6 milijuna godina, na muljevito-pješčanom dnu u plitkim priobalnim dijelovima „Panonskom mora“.

Više o toj temi možete pročitati na edukativnoj tabli koju je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije postavila u Humu Zabočkom.


Zadnja promjena: 10.10.2017. u 10:56 sati | Prikazano 1194 puta