Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Uto, 10.03.2020

Oprez! Žabe na cesti!

Ovih dana uočeni je značajan broj crnih točki, mjesta stradavanja velikoga broja žaba. S proljećem počinje sezona razmnožavanja i migracije prema mrjestilištima mnogih životinja, zbog čega žabe često stradavaju pod kotačima automobila. Ovim putem, molimo vozače da smanje brzinu na tom djelu ceste i da izbjegavaju žabe na cesti ako je to ikako moguće pazeći pri tome na vlastitu sigurnost u prometu.

Veliki problem za životinje predstavlja sve veći broj prometnica na kojima ih svake godine stradava veliki broj, a naročito u doba parenja. Sve je to povezano upravo s njihovom velikom aktivnošću u sumrak, odnosno noću kada ih je teško na vrijeme uočiti na cesti.

Vodozemci imaju veliku ulogu u kontroliranju brojnosti raznih kukaca, poput komaraca te su važna karika koja povezuje hranidbene lance u vodi i na kopnu. Osim toga, osobito su osjetljivi na onečišćenja, što je jedna od karakteristika koje ih čine dobrim bioindikatorima te se često se koriste za monitoring tj. sustavna praćenja okoliša.

POMOZIMO ŽABAMA DA SIGURNO PRIJEĐU PREKO CESTE!!

Sa svakom spašenom žabom, pridonijeti ćemo očuvanju prirode!


Zadnja promjena: 10.03.2020. u 11:54 sati | Prikazano 193 puta