Naslovnica  |  Kontakt
HyperLink  HyperLink
Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Uto, 16.05.2017

Dani orhideja 2017

Ustanova je održala dvodnevnu manifestaciju „Dani orhideja“ u suradnji s Općinom Radoboj u sklopu 7. tjedna botaničkih vrtova, zbirki i arboretuma s ciljem podizanja svijesti javnosti o potrebi zaštite prirode te važnosti suživota čovjeka i prirode. Na Strahinjščici je zabilježeno čak 32 vrste orhideja, dok su suhi brdski travnjaci na Platu i Poljanama „orhidejski vrtovi“ na kojima raste preko 15 vrsta orhideja.

12. svibnja održana je radionica „Šareni svijet orhideja“ na kojoj su sudjelovali učenici područne škole Gornja Šemnica. Putem zanimljive prezentacije učenicima je dočaran predivni svijet tropskih orhideja i orhideja koje rastu na Strahinjščici. Posebno su ih se dojmile kokice, orhideje koje svojim cvijetom nalikuju na kukce.

Završni dan manifestacije 13. svibnja započeo je sa predavanjem „Orhideje Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje“ Katarine Husnjak Malovec. Kako bi se široj javnosti promovirale orhideje, izradili smo majice i platnene torbe sa motivima vrsta mali kaćun, pčelina kokica i jadranska kozonoška, koje su podijeljene najsretnijim sudionicima. Zatim je uslijedilo predavanje „Ima neka tajna veza između zmija i orhideja?“ Mladena Zadravca sa prikazom zabilježenih zmija u KZŽ te korisnim savjetima i upozorenjima što bi trebali uraditi prilikom susreta sa zmijama. Kao vrhunac manifestacije organiziran je obilazak Planinarsko-poučne staze „Putovima orhideja“ uz stručno vodstvo na kojoj su sudionici mogli uživo vidjeli 15 vrsta orhideja te brojne druge životinjske vrste. Osim orhideja, sudionici su imali priliku izbliza vidjeli 4 jedinke poskoka koje su Mladen i Vitomir ulovili, a koje su izazvale veliko zanimanje. Ove godine je na manifestaciji sudjelovalo 80 planinara iz HPD Matica-Zagreb i PD Strahinjčica. Zajedničko druženje završeno je uz ručak u Lovačkom domu LD Strahinjčica.


Zadnja promjena: 16.05.2017. u 08:56 sati | Prikazano 1366 puta
Vodič kroz zaštitu prirode Karta zaštićenih prirodnih vrijednosti Zaštićene prirodne vrijed. Centar za prirodu Zagorje Noćni leptiri KZŽ Ptiček - mladi čuvari prirode Orhideje Hrvatskog zagorja Puti i stezice naše Strahinjščice
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije
Radoboj 8, 49232 Radoboj | Tel/fax: 049/315060
E-mail: info@zagorje-priroda.hr | OIB: 12225295469 | Matični broj: 2071428
IBAN: HR6823400091800002009 | Poziv na broj: 7307-OIB platitelja-51
Uvjeti korištenja