Naslovnica  |  Kontakt
HyperLink  HyperLink
Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Pon, 21.05.2018

Dani orhideja 2018

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije održala je petu po redu manifestaciju „Dani orhideja“ u suradnji s Općinom Radoboj u sklopu 8. tjedna botaničkih vrtova, zbirki i arboretuma s ciljem podizanja svijesti javnosti o potrebi zaštite prirode te važnosti suživota čovjeka i prirode. Na Strahinjščici je zabilježeno čak 32 vrste orhideja, dok su suhi brdski travnjaci na Platu i Poljanama „orhidejski vrtovi“ na kojima raste preko 15 vrsta orhideja.

18. svibnja održana je radionica „Šareni svijet orhideja“ na kojoj su sudjelovali učenici područne škole Jazvine. Putem zanimljive prezentacije učenicima je dočaran predivni svijet tropskih orhideja i orhideja koje rastu na Strahinjščici. Posebno su ih se dojmile kokice, orhideje koje svojim cvijetom nalikuju na kukce.

Završni dan manifestacije 19. svibnja započeo je sa predavanjem „Razvoj parka prirode Logarska dolaina“ Marka Slapnika iz Slovenije. Kako bi se široj javnosti promovirale orhideje, izradili smo majice i platnene torbe sa motivima vrsta mali kaćun, pčelina kokica i jadranska kozonoška, koje su podijeljene najsretnijim sudionicima. Za svoj trud i doprinos u istraživanju i očuvanju orhideja u Hrvatskom zagorju, posebno je spomenuta prof. Ljiljana Borovečki Voska sa kojoj Ustanova surađuje od samoga početka.

Kao vrhunac manifestacije organiziran je obilazak Planinarsko-poučne staze „Putovima orhideja“ uz stručno vodstvo na kojoj su sudionici mogli uživo vidjeli 11 vrsta orhideja te brojne druge životinjske vrste. Na manifestaciji je sudjelovala i zamjenica župana Jasna Petek. Zajedničko druženje završeno je uz ručak u Lovačkom domu LD Strahinjčica.

Na sam spomen riječi orhideja prva je asocijacija nešto rijetko, egzotično, teško dostupno i daleko u tropskim krajevima. Na području Hrvatskog zagorja zabilježeno je čak 40 vrsta i podvrsta orhideja. Orhideje su biljke jedinstvene zbog ljepote cvijeta i posebnog mehanizma privlačenja oprašivača. Iako su jedna od najbrojnijih porodica biljaka, na prirodnom staništu vrlo su rijetke. Kako bi se orhideja mogla razviti, potrebna je simbioza (suživot) sa gljivama u tlu. Sjemenke orhideja su najmanje i najlakše u biljnom svijetu.

Sve orhideje su strogo zaštićene vrste i zabranjeno ih je brati, skupljati, uništavati, sjeći ili iskopavati. Ugrožene su zbog zapuštanja brdskih travnjaka koji se pretvaraju u šikare, uništavanja staništa i branja.


Zadnja promjena: 22.05.2018. u 09:10 sati | Prikazano 1019 puta
Vodič kroz zaštitu prirode Karta zaštićenih prirodnih vrijednosti Zaštićene prirodne vrijed. Centar za prirodu Zagorje Noćni leptiri KZŽ Ptiček - mladi čuvari prirode Orhideje Hrvatskog zagorja Puti i stezice naše Strahinjščice Zagorje ABECEDA prirode Veze prirode Enjoyheritage
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije
Radoboj 8, 49232 Radoboj | Tel/fax: 049/315060
E-mail: info@zagorje-priroda.hr | OIB: 12225295469 | Matični broj: 2071428
IBAN: HR6823400091800002009 | Poziv na broj: 7307-OIB platitelja-51
Privatnost