Naslovnica  |  Kontakt
HyperLink  HyperLink
Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Pon, 05.11.2018

Jesenska raskoš boja lišća

U zemljama diljem svijeta, druga je polovina jeseni i lišće na listopadnom drveću postaje žuto, narančasto i crveno, prije nego što opadne. Ovaj sezonski fenomen nudi praznik za oči, ali i navodi mnoge da se pitaju zašto lišće mijenja boju te zašto opada. Prvo moramo znati što je list te koja je njegova uloga i tako ćemo doći do odgovora.

Biljke same sebi stvaraju hranu. List je prirodna ''tvornica hrane''. Biljke crpe vodu iz tla korijenjem, a iz zraka uzimaju plin ugljikov dioksid. Uz pomoć Sunčeve svjetlosti, voda i ugljikov dioksid u zelenim dijelovima biljke pretvaraju se u ugljikohidrate – škrob i celulozu. Oni biljkama služe kao hrana, ali i gradivni element. Taj proces stvaranja nazivamo fotosinteza, tijekom kojeg nastaje i plin kisik koji biljke otpuštaju u atmosferu. Ključni faktor tog fotokemijskog procesa je klorofil ili zeleni biljni pigment koji listovima, ali i drugim dijelovima biljke daje zelenu boju. Uz taj pigment lišće sadržava i biljne pigmente drugih boja, ali ih mi ne vidimo jer su tijekom proljeća i ljeta maskirani velikom količinom klorofila.

Kako dani postaju kraći u jesen, sunčanih dana je sve manje i biljke više nemaju dovoljno svjetlosti za proces fotosinteze. Temperature opadaju, a i vode je sve manje. Klorofil u lišću se raspada i ono ubrzo postane žuto, narančasto, smeđe ili crveno. Ostali biljni pigmenti nam napokon postaju vidljivi, a pojedine nijanse boja ovise o smjesi preostalog klorofila s drugim biljnim pigmentima.

List vene, otkine se od grane i opadne. Prije nego što se odvoji od biljke, na lisnoj peteljci stvara se tvrdi, drvenasti sloj tako da nakon opadanja ne ostaje ''otvorena rana''. Na proljeće će izrasti novi.

Odbacivanjem listova drveće se štiti od oštećenja koja bi nastala zbog niskih temperatura tijekom zime. Postoje i neke vrste drveća koje suho lišće zadržavaju sve do proljeća.


Zadnja promjena: 05.11.2018. u 01:28 sati | Prikazano 759 puta
Vodič kroz zaštitu prirode Karta zaštićenih prirodnih vrijednosti Zaštićene prirodne vrijed. Centar za prirodu Zagorje Noćni leptiri KZŽ Ptiček - mladi čuvari prirode Orhideje Hrvatskog zagorja Puti i stezice naše Strahinjščice Zagorje ABECEDA prirode Veze prirode Enjoyheritage
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije
Radoboj 8, 49232 Radoboj | Tel/fax: 049/315060
E-mail: info@zagorje-priroda.hr | OIB: 12225295469 | Matični broj: 2071428
IBAN: HR6823400091800002009 | Poziv na broj: 7307-OIB platitelja-51
Privatnost