Naslovnica  |  Kontakt
HyperLink  HyperLink
Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Pet, 27.04.2018

Radionica „Prapovijesno liječenje ljekovitim biljem“ - upoznavanje ljekovitoga bilja Hušnjakova

U utorak 24. travnja održana je radionica „Prapovijesno liječenje ljekovitim biljem“ - upoznavanje ljekovitoga bilja Hušnjakova na kojoj su sudjelovali učenici 6. razreda OŠ August Cesarec Krapina. Radionica koju su osmislila i vodila Lorka Uvodić Lončar, viša muzejska pedagoginja iz Muzeja Krapinskih neandertalca uz pomoć Petre Bralić, biologinje iz Ustanove održana je u sklopu 23. Muzejsko-edukativne akcije „Lađa“ posvećene najnovijim znanstvenim otkrićima o životu neandertalaca.

Učenici su se kroz zanimljivu šetnju nalazištem upoznali sa ljekovitim biljem kojeg su ubrali za potrebe izrade herbarija kao što su breza, preslica, maslačak, bršljan, kopriva, jasen i dr.

Neandertalci su vrlo dobro poznavali prirodu koja ih je okruživala i s kojom su bili duboko povezani. Stoga možemo pretpostaviti da je uz životinjski, i biljni svijet bio značajan za njihov život – prehranu i liječenje. Lov na velike životinje poput nosoroga, golemog jelena ili bizona, bio je težak i opasan pa je često uz uhvaćen plijen završavao i teškim ozljedama. Upravo fosilne kosti krapinskih neandertalaca pronađene na Hušnjakovu, starosti oko 125.000 godina, otkrivaju ozljede i prijelome, ali i razne bolesti koje su ih mučile poput artritisa i skleroze, upale pluća i uha.

Razmišljajući o krapinskom pračovjeku, koji je živio u toploj klimi, vrlo ga lako možemo zamisliti kako u šumama i na livadama kojima je bio okružen pronalazi lijek za svoje tegobe. Fosilne kosti s tragovima zaliječenih većih povreda i prijeloma potvrđuju da su krapinski neandertalci znali liječiti prije 125.000 godina, ali i da je postojala briga za članove zajednice, odnosno za bolesne i nemoćne. Može se pretpostaviti da su neandertalci prilikom liječenja koristili metodu imobilizacije (mirovanja) te ljekovito bilje i med.

Na zaključak da su neandertalci bili praljudi koji su imali spoznaje o ljekovitom djelovanju biljaka upućuju i najnovija otkrića znanstvenika. U istraživanjima zubnog plaka neandertalca iz španjolskog nalazišta El Sidron pronađeni su tragovi tvari koje sadrže stolisnik i kamilica, biljke koje zbog gorkog okusa nisu pogodne za jelo, ali imaju izrazita ljekovita svojstva.


Zadnja promjena: 27.04.2018. u 02:17 sati | Prikazano 790 puta
Vodič kroz zaštitu prirode Karta zaštićenih prirodnih vrijednosti Zaštićene prirodne vrijed. Centar za prirodu Zagorje Noćni leptiri KZŽ Ptiček - mladi čuvari prirode Orhideje Hrvatskog zagorja Puti i stezice naše Strahinjščice Zagorje ABECEDA prirode Veze prirode Enjoyheritage
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije
Radoboj 8, 49232 Radoboj | Tel/fax: 049/315060
E-mail: info@zagorje-priroda.hr | OIB: 12225295469 | Matični broj: 2071428
IBAN: HR6823400091800002009 | Poziv na broj: 7307-OIB platitelja-51
Privatnost