Naslovnica  |  Kontakt
HyperLink  HyperLink
Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Sri, 28.06.2017

Monitoring lastavica i piljaka

Ustanova je provela od 14.-19. lipnja 2017. monitoring lastavica i piljaka. Monitoring je proveden unutar četiri kvadranata koji su obuhvaćali naselja Zlatar Bistrice, Bedekovčine i Hruševca. Prošle godine monitoring je proveden u sedam kvadranata u Donjem Jesenju, Jazvinama, Kuzmincu, Loboru, Lovrećim Selima, Sutinskim Toplicama te Vidovcu Krapinskom i Petrovskom. Kvadranti veličine 1x1 kilometar na kojima se vršio monitoring prema definiranim obrascima odabrani su od strane Hrvatske agencije za okoliš i prirodu. Glavni cilj monitoringa je pratiti promjene u veličini populacije i području rasprostranjenosti lastavica i piljaka. Podaci prikupljeni monitoringom koriste se za ocjenu stanja očuvanosti vrste. Među odabranim kvadrantima, najveći broj aktivnih gnijezda piljaka zabilježen je u Bedekovičini (16 gnijezda), a naselje Veleškovec u Zlatar Bistrici broji najviše aktivnih gnijezda lastavica, njih 11.

U Hrvatskoj obitava 5 vrsta lastavica- ptica pjevica iz porodice lastavica (Hirundinidae) – daurska lastavica, lastavica, piljak, hridna lastavica i bregunica. Na području Krapinsko- zagorske županije nalazimo dvije vrste- lastavicu i piljka.

Kako razlikovati lastavice od piljaka?

Lastavica (Hirundo rustica) je najraširenija vrsta iz porodice lastavica. Migratorna je vrsta i zimuje u sub-saharskoj Africi. Prepoznatljiva je po vanjskim repnim perima koja su duža od ostatka repa, tamnoj leđnoj strani, svijetloj donjoj strani tijela uz iznimku grla koje je tamnije u kombinaciji tamno crvene i plave boje.

Najčešće gnijezdi u selima i manjim sredinama u blizini domaćih životinja. Gnijezda smješta zavučeno u unutrašnjost pratećih objekata (štale, garaže, konobe, štagljevi i dr.). Gnijezdo je zdjeličasto, od blata, zalijepljeno na zid ili gredu, uvijek otvoreno s gornje strane. U jednoj sezoni može gnijezditi dva puta, a leglo najčešće ima 4-5 jaja. U RH dolazi krajem ožujka ili početkom travnja, a odlazi u rujnu ili početkom listopada. Veličina populacije u Hrvatskoj procjenjuje se na 500 000–1 000 000 parova.

Piljak (Delichon urbicum) je ptica iz porodice lastavica. Ptica je selica koja zimuje u Africi, iako postoje zabilježene ptice tijekom zime na području Sredozemlja i zapadne Europe. Gornja strana tijela mu je plavo-crne boje, a donji dio tijela i trtica su upadljivo bijele boje. Rep je plitko rašljast.

Najčešće gnijezdi u gradovima i naseljima, a gnijezda radi s vanjske strane stambenih objekata, ispod nadstrešnice, krova ili balkona. Gnijezdo je kuglasto, od blata, s ulazom kroz mali otvor na vrhu jedne strane. U jednoj sezoni može gnijezditi dva puta, s najčešće 3-5 jaja u leglu. U RH dolazi tijekom ožujka i zadržava se do listopada. Veličina populacije u Hrvatskoj procjenjuje se na 100 000 – 500 000 parova.

Lastavice i piljci trenutno nisu ugroženi (sukladno IUCN kriterijima). Korištenje kemijskih sredstava u poljoprivredi, nestanak stoke, napuštanje tradicionalnog seoskog načina života i ekstremne vremenske prilike čimbenici su koji imaju negativan utjecaj na uspjeh gniježđenja ovih vrsta ptica.

Obje vrste su strogo zaštićene vrste u Republici Hrvatskoj sukladno Zakonu o zaštiti prirode (80/13) i Pravilniku o strogoj zaštiti vrsta (NN 114/13). Prema Zakonu zabranjeni su svi oblici namjernog hvatanja i li ubijanja strogo zaštićenih vrsta u njihovom prirodnom području rasprostranjenosti, kao i njihovo namjerno uznemiravanje, posebno u vrijeme podizanja mladih i migracije, namjerno uništavanje ili uzimanje jaja, namjerno uništavanje, oštećivanje ili uklanjanje njihovih razvojnih oblika, gnijezda ili legla, oštećivanje ili uništavanje područja njihova razmnožavanja ili odmaranja.

Zahvaljujemo vlasnicima kuća i pratećih objekata na suradnji i susretljivosti prilikom provedbe monitoringa, a posebno onim pojedincima koji su svojim različitim aktivnostima pripomogli lastavicama i piljcima u njihovom uspješnijem gniježđenju.


Zadnja promjena: 28.06.2017. u 01:58 sati | Prikazano 1414 puta
Vodič kroz zaštitu prirode Karta zaštićenih prirodnih vrijednosti Zaštićene prirodne vrijed. Centar za prirodu Zagorje Noćni leptiri KZŽ Ptiček - mladi čuvari prirode Orhideje Hrvatskog zagorja Puti i stezice naše Strahinjščice Zagorje ABECEDA prirode Veze prirode Enjoyheritage
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije
Radoboj 8, 49232 Radoboj | Tel/fax: 049/315060
E-mail: info@zagorje-priroda.hr | OIB: 12225295469 | Matični broj: 2071428
IBAN: HR6823400091800002009 | Poziv na broj: 7307-OIB platitelja-51
Privatnost