Naslovnica  |  Kontakt
HyperLink  HyperLink
Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Čet, 18.04.2019

Monitoring bazgovog kaćuna

Javna ustanova i ove je godine, šesti puta za redom, provela monitoring bazgovog kaćuna na livadi Vučikovec na Ivanščici na kojem su sudjelovali učenici 7. i 8. razreda OŠ Franje Horvata Kiša iz Lobora.

Javna ustanova i ove je godine, šesti puta za redom, provela monitoring bazgovog kaćuna na livadi Vučikovec na Ivanščici na kojem su sudjelovali učenici 7. i 8. razreda OŠ Franje Horvata Kiša iz Lobora.

Bazgov kaćun (Dactylorhiza sambucina) vrsta je orhideje koja raste na suhim do umjereno vlažnim brdskim i planinskim livadama nadmorske visine do 2600 m. Jedina mjesta na kojima je do sada zabilježen, u ovom dijelu Hrvatske, su livade u zapadnom dijelu Ivančice: Pragerski krči, Vučikovec i Starčevina, a pronađen je i na livadi Hanžica u centralnom dijelu Ivanščice. Može procvjetati u 3 različite boje, a cvat je u obliku klasa sastavljen od nekoliko desetaka cvjetova koji mirišu po bazgi. Zahvaljujući Loborskom ekološkom društvu i općini Lobor, livada Vučikovec zadnjih se 7 godina redovito kosi što je jedan od preduvjeta za stabilnu populaciju ove vrste orhideje.

Svrha monitoringa je praćenje stanja populacije ove vrste svake godine kroz prebrojavanje svih jedinki na njenom prirodnom staništu u vrijeme cvjetanja. Krajnji cilj je ustanoviti da li se brojnost vrste smanjuje ili povećava.

Cijela površina livade podijeljena je na 6 ploha na kojima su učenici izbrojali 30 jedinki crvenih cvjetova, 22 žutih i 4 ružičastih što ukupno iznosi svega 56 jedinki. S obzirom na prošlu godinu kada je izbrojano 198 jedinki, ove godine možemo primijetiti znatno smanjenje populacije.

Promjene u brojnosti ove vrste tijekom godina su uobičajene. Vidimo da je bazgov kaćun ovisan o prirodnim i ljudskim čimbenicima te da se danas na uspješan način održava njegovo stabilno stanje populacije na livadi Vučikovec, a što je dobar primjer očuvanja ove vrijedne vrste orhideja.


Zadnja promjena: 18.04.2019. u 09:32 sati | Prikazano 1557 puta
Vodič kroz zaštitu prirode Karta zaštićenih prirodnih vrijednosti Zaštićene prirodne vrijed. Centar za prirodu Zagorje Noćni leptiri KZŽ Ptiček - mladi čuvari prirode Orhideje Hrvatskog zagorja Puti i stezice naše Strahinjščice Zagorje ABECEDA prirode Veze prirode Enjoyheritage
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije
Radoboj 8, 49232 Radoboj | Tel/fax: 049/315060
E-mail: info@zagorje-priroda.hr | OIB: 12225295469 | Matični broj: 2071428
IBAN: HR6823400091800002009 | Poziv na broj: 7307-OIB platitelja-51
Privatnost