Naslovnica  |  Kontakt
HyperLink  HyperLink
Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Čet, 14.09.2017

Potpisan Ugovor o financiranju projekta Uređenje planinarsko-poučne staze „Putevima orhideja“ na Strahinjščici

Projekt Uređenje planinarsko-poučne staze „Putevima orhideja“ jedan je od 20 projekata koji su odobreni na natječaju za operaciju 8.5.2. „Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture“, čiji su korisnici trgovačka društva i druge pravne osobe koje sukladno Zakonu o šumama gospodare šumama i šumskim zemljištima u vlasništvu Republike Hrvatske, šumoposjednici, udruge šumoposjednika, udruge civilnog društva i druge pravne osobe aktivne u zaštiti prirode. Radi se o projektima koji će biti financirani novcem Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj u vrijednosti 9,1 milijun kuna, a potpora iznosi do 100% ukupnih prihvatljivih troškova.

Na Strahinjščici na području općine Radoboj nalazi se i Planinarsko-poučna staza Putevima orhideja koja je do sada opremljena s 11 edukativnih tabli s informacijama o biljnom pokrovu, životinjskom svijetu, fosilnom i rudnom bogatstvu te ostalim zanimljivostima šireg područja.

Ovim ulaganjem stazu ćemo opremiti stazu s sedam novih tabli, kojima će se zaokružiti cjelina vezano za pružanje cjelovite informacije posjetiteljima s naglaskom na šumska staništa, održivo korištenje šuma te s drvenim rukohvatima, stalcima za parkiranje bicikla te nekoliko koševa za otpatke. Postavit ćemo vidikovac koji će omogućiti potpuni doživljaj ljepota krajobraza Hrvatskog Zagorja, a posebno uz pomoć teleskopa koji će biti postavljen na najvišem platou vidikovca. Također izgradit će se natkrivena terasa koja će omogućiti bolju kvalitetu uvjeta rada s djecom u sklopu programa škole u prirodi te njihovo dulje zadržavanje i boravak u prirodi.

Cilj ovog projekta je educiranje i informiranje svih ljubitelja prirode o šumama, održivom gospodarenju šumama te njenoj zaštiti. Također se ovih projektom želi promicati korištenje šuma za rekreaciju te poboljšanje zdravstvenog stanja organizma. Na taj će se način unaprijediti će se cjelokupna turistička ponuda Krapinsko-zagorske županije, a istovremeno će i jačati identitet i međusobna suradnja između lokalne zajednice i Ustanove kao nositelja projekta.

Ukupna vrijednost odobrene potpore iznosi 617.780,35 kuna.


Zadnja promjena: 14.09.2017. u 01:13 sati | Prikazano 1642 puta
Vodič kroz zaštitu prirode Karta zaštićenih prirodnih vrijednosti Zaštićene prirodne vrijed. Centar za prirodu Zagorje Noćni leptiri KZŽ Ptiček - mladi čuvari prirode Orhideje Hrvatskog zagorja Puti i stezice naše Strahinjščice Zagorje ABECEDA prirode Veze prirode Enjoyheritage
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije
Radoboj 8, 49232 Radoboj | Tel/fax: 049/315060
E-mail: info@zagorje-priroda.hr | OIB: 12225295469 | Matični broj: 2071428
IBAN: HR6823400091800002009 | Poziv na broj: 7307-OIB platitelja-51
Privatnost