Naslovnica  |  Kontakt
HyperLink  HyperLink
Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Uto, 31.12.2019

Pregled aktivnosti u 2019. godini

Zaštita prirode i prirodnih vrijednosti danas je jedna od goručih tema i glavni uvjet za osiguravanje kvalitetnog, dugoročnog i održanog razvoja. Zaštićena područja u Krapinsko- zgorskoj županiji obuhvaćaju 5,3%, dok ekološka mreža Natura 2000 obuhvaća 10% površine županije.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije provela je tijekom 2019. godine brojne aktivnosti i mjere zaštite s ciljem očuvanja prirode.

Suhi i polusuhi brdski travnjaci predstavljaju važna staništa brojim rijetkim i ugroženim biljnim i životinjskim vrstama. Međutim spadaju među najugroženije ekosustave u Hrvatskoj. Travnjaci na Platu i Poljanama na Strahinjčici pravi su orhidejski vrtovi gdje je zabilježeno preko 15 vrsta orhideja te predstavljaju stanište i Natura 2000 vrsti orhideje jadranska kozonoška. Tijekom 2019. godine provedene su aktivnosti košnje u sklopu projekta revitalizacija i obnova suhih brdskih travnjaka na području Strahinjčice s ciljem spašavanja staništa jadranske kozonoške te drugih rijetkih i ugroženih vrsta.

Jedna od bitnih akvitnosti je edukacija školske populacije i interesnih skupina o važnosti zaštite prirode i očuvanju biološke raznolikosti kroz radionice i predavanja. Održano je 20 radionica sa 1300 sudionika kroz škole u prirodi, tematske i stručne radionice i predavanja, obilježavanje važnih datuma u zaštiti prirode, manifestacije.

Već 12. godinu za redom, provedena je akcija prebrojavanja kockavice, ugrožene i strogo zaštićene vrste, u suradnji sa učenicima OŠ Zlatar Bistrica, OŠ K. Š. Gjalski Zabok, OŠ Bedekovčina i OŠ Konjščina. Provedeno je prebrojavanje rijetke vrste orhideje bazgov kaćun na livadi Vučikovec na Ivančici na kojoj su sudjelovali učenici iz OŠ Franje Horvata Kiša Lobor.

Kako bi knjiga Noćni leptiri Krapinsko-zagorske županije bila dostupna široj javnosti Ustanova je donirala jedan primjerak knjige gradskim knjižnicama u Krapini, Donjoj Stubici, Klanjcu, Oroslavju, Pregradi, Zaboku, Zlataru, Lepoglavi, Ivancu, Zaprešiću, Zagrebu, Samoboru i Varaždinu. Ove godine na natjecanju za Europsko stablo godine Hrvatsku je predstavljala Gupčeva lipa iz Gornje Stubice.

Tijekom 2019. godine provedena su 3 biološka istraživanja: istraživanje biološke raznolikosti (vodozemci, kornjaši, leptiri) Značajnog krajobraza Sutinske toplice, istraživanje biološke raznolikosti (flora i ptice) Značajnog krajobraza Sutinske toplice te istraživanje Natura 2000 vrsta leptira na području Strahinjčice i Ivančice.

Provedeno je 12 monitoringa ugroženih i Natura 2000 vrsta: bijele rode, pčelarice, kockavice, bazgovog kaćuna, crne žune, šišmiša u Klanjcu i Krapini, jelenka, pčelarice, jadranske kozonoške, bazgovog kaćuna, kokice paučice, kiseličinog vatrenog plavca te inventarizacija i kartiranje staništa dabra i Zimsko prebrojavanje vodenih ptica uz rijeku Sutlu (IWC).

Ustanova je u suradnji s Općinom Radoboj obilježila 11. svibnja Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj održavanjem manifestacije „Dani orhideja“ s ciljem podizanja svijesti javnosti o potrebi zaštite prirode te važnosti suživota čovjeka i prirode.

Na Noći noćnih leptira u lipnji i Međunarodnoj noći šišmiša u rujnu, sudjelovalo je oko 200 sudionika. Osmišljen je raznovrstan zabavno-edukativan program s ciljem podizanja svijesti o potrebi i važnosti zaštite leptira i šišmiša.

Projekt „PTIČEK - program senzibiliziranja i potvrđivanja mladih čuvara prirode u Krapinsko – zagorskoj županiji“ Ustanova kontinuirano provodi po 12. put. Do sada je na radionicama sudjelovalo 285 učenika šestih i sedmih razreda iz svih osnovnih škola na području Krapinsko-zagorske županije. Ovo je jedinstveni projekt u Hrvatskoj koji omogućuje učenicima osnovnih škola da znatno efikasnije grade odgovoran odnos prema prirodi i razvijaju ekološku svijest.

Od brojnih aktivnosti Ustanove, posebno se izdvaja rad na četiri kapitalna projekta koji su sufinancirani EU sredstvima: Zagorje ABECEDA prirode, Veze prirode, Uređenje planinarsko - poučne Staze Putovima orhideja, Enjoyheritage.

Kako sveukupna biološka, krajobrazna i geološka raznolikost predstavlja našu temeljnu vrijednost i glavni resurs za daljnji razvitak, potvrđuje da su sva ulaganja u zaštitu prirode itekako smislena i nužna. Imajući na umu da naša županija još uvijek obiluje izvornom i dobro očuvanom prirodom, naš je cilj provedbom aktivnosti pridonijeti očuvanju prirode koja ima presudnu važnost za blagostanje i održivi razvoj sadašnjih i budućih genracija.


Zadnja promjena: 31.12.2019. u 09:02 sati | Prikazano 640 puta
Vodič kroz zaštitu prirode Karta zaštićenih prirodnih vrijednosti Zaštićene prirodne vrijed. Centar za prirodu Zagorje Noćni leptiri KZŽ Ptiček - mladi čuvari prirode Orhideje Hrvatskog zagorja Puti i stezice naše Strahinjščice Zagorje ABECEDA prirode Veze prirode Enjoyheritage
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije
Radoboj 8, 49232 Radoboj | Tel/fax: 049/315060
E-mail: info@zagorje-priroda.hr | OIB: 12225295469 | Matični broj: 2071428
IBAN: HR6823400091800002009 | Poziv na broj: 7307-OIB platitelja-51
Privatnost