Naslovnica  |  Kontakt
HyperLink  HyperLink
Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Pet, 22.03.2019

Počeli prvi radovi na projektu „Uređenje planinarsko-poučne staze Putovima orhideja“

Projekt „Uređenje planinarsko-poučne staze Putovima orhideja“ sufinancira se iz Mjere M08 »Potpora za ulaganja u razvoj šumskih područja i poboljšanje održivosti šuma«, podmjere 8.5. »Potpora za ulaganja u poboljšanje otpornosti i okolišne vrijednosti šumskih ekosustava«, tipa operacije 8.5.2. »Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture« iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

Na Strahinjčici na području općine Radoboj nalazi se Planinarsko-poučna staza Putovima orhideja koja je opremljena s 11 edukativnih tabli s informacijama o biljnom pokrovu, životinjskom svijetu, fosilnom i rudnom bogatstvu te ostalim zanimljivostima šireg područja, a koju je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije u suradnji s Općinom Radoboj uredila još 2012. godine.

Ovim projektom na stazi će se dodati novi sadržaji u vidu uređenja postojećih te postavljanja sedam novih tabli, kojima bi se zaokružila cjelina vezano za pružanje cjelovite informacije posjetiteljima s naglaskom na šumska staništa, održivo korištenje šuma te drveni rukohvati, stalci za parkiranje bicikla te nekoliko koševa za otpatke. Izgraditi će se vidikovac na Dedeku nedaleko od Planinarskog doma na Strahinjčici koji će omogućiti potpuni doživljaj ljepota krajobraza Hrvatskog Zagorja, a posebno uz pomoć teleskopa koji će biti postavljen na vidikovcu te natkrivena terasa kod Lovačkog doma u Radoboju koja će omogućiti bolju kvalitetu uvjeta rada s djecom te njihovo dulje zadržavanje i boravak u prirodi. Ukupna vrijednost projekta je 854.000,00 kuna.

Ovim će se projektom razviti novi edukativni sadržaji kao i dodatna turistička infrastruktura čime će se osigurati i primjerenija valorizacija resursa te će se kroz specijalizirane programe i edukativne radionice generirati novi motivi dolaska posjetitelja u prirodu. Dodatnim sadržajima na Stazi osigurat će se interpretacija prirodne baštine, s posebnim naglaskom na šume te njihovo održivo gospodarenje, zaštitu šuma posjetiteljima koji dolaze u Krapinsko-zagorsku županiju, a posebice onima koji su zainteresirani za odmor obogaćen edukativnim interpretacijama iz područja prirode i zaštite okoliša. Osim posjetitelja, ulaganje će imati pozitivan utjecaj i na lokalno stanovništvo kao i civilno društvo koje će kroz nove sadržaje na stazi graditi odgovorniju svijest o važnosti zaštite i očuvanja šuma svojeg kraja.

Ovo ulaganje nadovezati će se na već postojeća ulaganja pri čemu se misli na Centar za prirodu Zagorje i time omogućiti duži boravak u prirodi odnosno boravak djece i ostalih posjetitelja u šumi.


Zadnja promjena: 22.03.2019. u 01:37 sati | Prikazano 740 puta
Vodič kroz zaštitu prirode Karta zaštićenih prirodnih vrijednosti Zaštićene prirodne vrijed. Centar za prirodu Zagorje Noćni leptiri KZŽ Ptiček - mladi čuvari prirode Orhideje Hrvatskog zagorja Puti i stezice naše Strahinjščice Zagorje ABECEDA prirode Veze prirode Enjoyheritage
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije
Radoboj 8, 49232 Radoboj | Tel/fax: 049/315060
E-mail: info@zagorje-priroda.hr | OIB: 12225295469 | Matični broj: 2071428
IBAN: HR6823400091800002009 | Poziv na broj: 7307-OIB platitelja-51
Privatnost