Naslovnica  |  Kontakt
HyperLink  HyperLink
Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Pon, 25.09.2017

10. generacija mladih čuvara prirode

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije organizirala je dvodnevne radionice u sklopu projekta „PTIČEK - program senzibiliziranja i potvrđivanja mladih čuvara prirode u Krapinsko – zagorskoj županiji“ koji se provodi 10. godinu.

U sklopu projekta održane su radionice 19. i 20. rujna 2017. godine na Bedekovčanskim jezerima u Bedekovčini te na području značajnog krajobraza Zelenjak - Risvička i Cesarska gora.

Ove godine na radionicama je sudjelovalo 23 učenika iz OŠ Antuna Mihanovića Klanjec, OŠ Zlatar Bistrica, OŠ Vladimir Bosnar Stubičke Toplice, OŠ Ksaver Šandor Gjalski Zabok, OŠ Oroslavje i OŠ Ljudevit Gaj Krapina.

Cilj radionica je razviti kod učenika senzibilitet u promatranju prirode oko sebe u svrhu njene zaštite, a pri tome im je pomogao stručni tim trenera sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu, Prirodoslovno matematičkog fakulteta iz Zagreba, Hrvatskih šuma i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode KZŽ. Učenici su na terenskim radionicama učili o mjerama zaštite prirode i zaštićenim prirodnim vrijednostima, zaštiti ptica i vodozemaca, vodenom i šumskom ekosustavu te o bogatstvu biljnih i životinjskih vrsta koje obitavaju na navedenom području. Jedan dio radionica odnosio se na Natura 2000 područje rijeke Sutle te obilazak geološke poučne staze na Risvičkoj gori gdje su učenici učili o geološkoj prošlosti Zemlje, vrstama stijena, minerala i fosila. Učenici su izrađivali hotele za kukce koje će postaviti kod svoje škole.

Do sada je na radionicama „Ptiček“ sudjelovalo 237 učenika šestih i sedmih razreda iz svih osnovnih škola na području Krapinsko-zagorske županije. Ovo je jedinstveni projekt u Hrvatskoj koji omogućuje učenicima osnovnih škola na području Krapinsko-zagorske županije da znatno efikasnije grade odgovoran odnos prema prirodi i razvijaju ekološku svijest.

Po završetku radionica župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i voditelj projekta prof.dr.sc Ivan Martinić su na svečanoj dodjeli, svim učenicima, polaznicima radionica, uručili potvrde i prigodne nagrade čime su postali nova, sada već deseta generacija malih čuvara prirode u Krapinsko-zagorskoj županiji. Voditeljima učenika iz navedenih škola urečene su knjige Noćni leptiri Krapinsko-zagorske županije i povećala.

Projekt se provodio i uz financijsku pomoć tvrtke Autocesta Zagreb-Macelj i CIAK kojima zahvaljujemo na suradnji u provođenju ovog projekta.


Zadnja promjena: 25.09.2017. u 01:58 sati | Prikazano 1679 puta
Vodič kroz zaštitu prirode Karta zaštićenih prirodnih vrijednosti Zaštićene prirodne vrijed. Centar za prirodu Zagorje Noćni leptiri KZŽ Ptiček - mladi čuvari prirode Orhideje Hrvatskog zagorja Puti i stezice naše Strahinjščice Zagorje ABECEDA prirode Veze prirode Enjoyheritage
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije
Radoboj 8, 49232 Radoboj | Tel/fax: 049/315060
E-mail: info@zagorje-priroda.hr | OIB: 12225295469 | Matični broj: 2071428
IBAN: HR6823400091800002009 | Poziv na broj: 7307-OIB platitelja-51
Privatnost