Naslovnica  |  Kontakt
HyperLink  HyperLink
Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Pet, 24.01.2020

Potpisan ugovor za izgradnju staze kroz krošnje – projekt Zagorje Abeceda prirode

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije u četvrtak, 23. siječnja 2020. godine, u Zelenjaku je potpisala ugovor za izgradnju staze kroz krošnje sa slovenskom tvrtkom Vevrca d.o.o.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije u četvrtak, 23. siječnja 2020. godine, u Zelenjaku je potpisala ugovor za izgradnju staze kroz krošnje sa slovenskom tvrtkom Vevrca d.o.o. Izgradnja staze kroz krošnje jedna je od aktivnosti na projektu Zagorje abeceda prirode koji se provodi u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020“, prioritetne osi 6 „Zaštita okoliša i održivost resursa“, Specifičnog cilja 6c2 „Povećanje atraktivnosti, edukativnog kapaciteta i održivog upravljanja odredištima prirodne baštine“. Potpisivanju ugovora prisustvovao je i župan Željko Kolar, gradonačelnik grada Klanjca Zlatko Brlek te načelnik općine Tuhelj Mladen Hercigonja.

Dužine staze kroz krošnje iznositi će 125 m, s najvećom visinom od 5 m. Duž same staze biti će zanimljiva interpretacija o biološkoj raznolikosti zaštićenog krajobraza Zelenjak - Risvička i Cesarska gora koja će se isprepletati s temom glazbe inspirirane ovim jedinstvenim lokalitetom i spomenikom himne Lijepa naša. Staza će sadržavati i promatračnicu za ptice u obliku ptičjeg gnijezda, a tu će biti i nekoliko većih njihaljki, dok će u podnožju staze biti posađene hrvatske perunike.

Za pristup osobama slabije pokretljivosti i osoba s invaliditetom biti će ugrađena podizna platforma na početku staze, a za slijepe i slabovidne osobe tekstovi će biti na Braillevom pismu. Radovi će se izvoditi uz veliku pažnju i brigu o postojećoj vegetaciji. Staza kroz krošnje, za sada jedinstveni primjer u Hrvatskoj, ovom već poznatom biseru Zagorja dodat će vrijednost i sigurno će doprinijeti njegovoj većoj atraktivnosti, povećanju broja posjetitelja, a prije svega edukaciji i podizanju ekološke svijesti.

Cilj projekta Zagorje abeceda prirode je proširenje sadržaja na odredištima prirodne baštine sa svrhom povećanja atraktivnosti lokacija i kvalitete edukativnih programa te osiguravanje dostupnosti uz očuvanje prirode i održivi razvoj. Ukupna vrijednost projekta je 4.589.418,50 kuna, od čega se 1.659.955,30 kuna odnosi na izgradnju staze kroz krošnje. Očekivana bespovratna sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU su 85 % ukupne vrijednosti projekta. Cjelokupni projekt trebao bi završiti do 31. srpnja 2020. godine, dok je rok za izgradnju staze 6 mjeseci.


Zadnja promjena: 24.01.2020. u 09:41 sati | Prikazano 672 puta
Vodič kroz zaštitu prirode Karta zaštićenih prirodnih vrijednosti Zaštićene prirodne vrijed. Centar za prirodu Zagorje Noćni leptiri KZŽ Ptiček - mladi čuvari prirode Orhideje Hrvatskog zagorja Puti i stezice naše Strahinjščice Zagorje ABECEDA prirode Veze prirode Enjoyheritage
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije
Radoboj 8, 49232 Radoboj | Tel/fax: 049/315060
E-mail: info@zagorje-priroda.hr | OIB: 12225295469 | Matični broj: 2071428
IBAN: HR6823400091800002009 | Poziv na broj: 7307-OIB platitelja-51
Privatnost