Naslovnica  |  Kontakt
HyperLink  HyperLink
Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Pon, 10.09.2018

Predstavljeni edukativni programi Javne ustanove na Županijskom stručnom vijeću ravnatelja osnovnih škola KZŽ

U sklopu Županijskog stručnog vijeću ravnatelja osnovnih škola KZŽ u dijelu programa o mogućnostima organiziranja izvanučioničke nastave uključivanjem novih resursa KZŽ predstavljeni su projekti Ustanove čija će realizacija stvoriti kvalitetne uvjete za provođenje terenske nastave te škole u prirodi u našoj županiji.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode KZŽ od svojeg osnivanja veliku važnost pridaje edukaciji mladih na temu zaštite i očuvanja prirode što postiže kontinuiranom organizacijom različitih edukativnih programa te izvrsnom suradnjom sa školama. Kontinuirano već jedanaest godina provodi program Ptiček- edukacija mladih čuvara prirode kojim su obuhvaćene sve osnovne škole naše županije. Centralno mjesto edukacije je Centar za prirodu „Zagorje“ u Radoboju koji je opremljen edukativnim ormarima te se u njemu mogu pogledati zanimljivi animirani filmovi o šumama, vodama, travnjacima, geologiji te biološkoj raznolikosti. Kroz projekt Zagorje ABECEDA prirode Centar će biti opremljen s multimediskom prezentacijom zaštićenih područja, a u vanjskom dijelu zelenom učionicom. Kroz isti projekt, zelene učionice biti će izgrađene na Strahinjčici te u Zelenjaku gdje će posebna atrakcija biti 130 metara duga staza kroz krošnje.

Terensku nastavu Ustanova najčešće provodi na Strahinjčici na Planinarsko poučnoj stazi „Putovima orhideja“ koja će kroz Mjeru 8.5.2. Ruralnog razvoja biti obogaćena novim sadržajima u vidu novih interpretacijskih tabli, poligonom za školu u prirodi kod lovačkog doma te vidikovcem.

Paleontološki spomenik prirode Hušnjakovo u Krapini postao je dio Kružne staze Hušnjakovo uređene kroz EU projekt Enjoyheritage čime je obogaćeno ovo vrijedno područje te su stvoreni preduvjeti za terensku nastavu o prapovijesti.

Po završetku svih projekata očekujemo da će se sve veći broj škola odlučiti za terenske nastave baš u našoj županiji čime pratimo trend rasta posjećivanja kontinentalne Hrvatske.

Uz prezentaciju edukativnih programa Ustanove na Stručnom vijeću sudjelovali su i ravnateljica Muzeja Radboa iz Radoboja te voditelj Parka znanosti iz Oroslavja.

Tekst: Dijana Hršak


Zadnja promjena: 10.09.2018. u 07:51 sati | Prikazano 816 puta
Vodič kroz zaštitu prirode Karta zaštićenih prirodnih vrijednosti Zaštićene prirodne vrijed. Centar za prirodu Zagorje Noćni leptiri KZŽ Ptiček - mladi čuvari prirode Orhideje Hrvatskog zagorja Puti i stezice naše Strahinjščice Zagorje ABECEDA prirode Veze prirode Enjoyheritage
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije
Radoboj 8, 49232 Radoboj | Tel/fax: 049/315060
E-mail: info@zagorje-priroda.hr | OIB: 12225295469 | Matični broj: 2071428
IBAN: HR6823400091800002009 | Poziv na broj: 7307-OIB platitelja-51
Privatnost