Naslovnica  |  Kontakt
HyperLink  HyperLink
Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Pet, 13.07.2018

Pozitivni rezultati uklanjanja invazivne vrste divovski svinjski korov

Petu godinu za redom Ustanova i Hrvatska agencija za okoliš i prirodu provode akciju uklanjanja invazivne biljne vrste divovski svinjski korov (Heracleum mantegazzianum) u Gornjoj Šemnici u općini Radoboj. Ove godine vidljivi su pozitivni učinci prijašnjih akcija uklanjanja. Na jednoj lokaciji zabilježene su samo 4 jedinke koje su uklonjene, a na drugoj lokaciji nije zabilježena niti jedna jedinka.

Divovski svinjski korov vrsta je podrijetlom s Kavkaza i jugozapadne Azije. Smatra se da je kao ukrasna biljka unesena u Veliku Britaniju početkom 19. stoljeća, nakon čega se počela širiti. Danas je zabilježena u različitim državama zapadne, srednje i sjeverne Europe (Velika Britanija, Irska, Belgija, Njemačka, Austrija, Češka, Slovačka, Francuska, Finska, Island, Danska, Mađarska, Nizozemska itd.). U Sloveniji je zabilježena u Ljubljani i okolici te Mariboru, gdje je vjerojatno izbjegla iz botaničkog vrta. Nadalje, u Bosni i Hercegovini zabilježena je 2010. godine u okolici Sarajeva te je utvrđeno kako se ovdje nalazi vjerojatno već od 2007. godine. U Hrvatskoj je ova vrsta zabilježena 2009. godine, na jednom nalazištu u Međimurju, na obali rijeke Mure. Međutim, nakon toga ovdje više nije potvrđena.

Ova strana invazivna vrsta našla se i na popisu sto najgorih invazivnih vrsta u Europi.

Odlikuje se debelom tamno crvenkasto-ljubičastom stabljikom i pjegavim stabljikama lista koje su šuplje i proizvode čvrste čekinje. Stabljika varira 3 do 8 cm u obimu, povremeno i do 10 cm. Stabljika pokazuje purpurno-crvene pigmentacije s oteklinama. Svaka ljubičasta mrlja na stabljici okružena je dlačicama, a tu su i velike krupne bijele dlake na bazi lista stabljike. Biljka ima duboko urezan spoj lišća koji rastu i do 1-1,7 m širine. Može dosegnuti 2-5 m visine.

Kao i ostale strane invazivne vrste, i ova vrsta negativno utječe na bioraznolikost i okoliš (stvara guste sastojine, istiskuje zavičajne biljke, mijenja sastav faune itd.), izaziva ekonomske štete i škodi zdravlju ljudi. Važno je naglasiti da vrsta stvara fitotoksični biljni sok koji na koži u kombinaciji s UV zrakama izaziva dermatitis. U slučaju kontakta s očima može doći do kratkotrajne, ili čak trajne sljepoće! Iz navedenih podataka potrebno je izbjegavati tu biljku i ne dolaziti u kontakt sa njezinim dijelovima.

Više je nego očito kako se ova vrsta širi djelovanjem čovjeka koji je namjerno prenosi kao ukrasnu biljku koja se onda nastavlja samostalno širiti. Zbog toga je potrebno istaknuti kako se na temelju Zakona o zaštiti prirode (Narodne novine 80/13) strane vrste nikako ne smije puštati/saditi u prirodu, budući da one svojim rastom, razmnožavanjem i širenjem mogu izazvati ekološke i ekonomske štete te negativno djelovati na zdravlje ljudi, odnosno mogu postati invazivnima.

Ukoliko primijetite ovu vrstu kontaktirajte nas na mail: info@zagorje-priroda.hr. Postoji mogućnost pogrešne determinacije zbog sličnosti izgleda sa običnim svinjskim korovom (Heracleum sphondylium) ili ljekovitom anđelikom (Angelica archangelica).

Zbog svoje fototoksičnosti i invazivne prirode, nastaviti ćemo sa uklanjanjem gigantskog svinjskog korova kako bi se izbjegle moguće štetne posljedice za ljude.

Fotografije: Petra Kutleša


Zadnja promjena: 13.07.2018. u 07:45 sati | Prikazano 715 puta
Vodič kroz zaštitu prirode Karta zaštićenih prirodnih vrijednosti Zaštićene prirodne vrijed. Centar za prirodu Zagorje Noćni leptiri KZŽ Ptiček - mladi čuvari prirode Orhideje Hrvatskog zagorja Puti i stezice naše Strahinjščice Zagorje ABECEDA prirode Veze prirode Enjoyheritage
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije
Radoboj 8, 49232 Radoboj | Tel/fax: 049/315060
E-mail: info@zagorje-priroda.hr | OIB: 12225295469 | Matični broj: 2071428
IBAN: HR6823400091800002009 | Poziv na broj: 7307-OIB platitelja-51
Privatnost