Naslovnica  |  Kontakt
HyperLink  HyperLink
Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Uto, 10.10.2017

Fosili „Panonskog mora“ u Humu Zabočkom

Teritorij Krapinsko-zagorske županije najvećim je dijelom prekriven sedimentima taloženim u „Panonskom moru“. Na brojim izdancima pijeska i lapora, od Konjščine na istoku, preko Zaboka i Velikog Trgovišća u središnjem dijelu, do Klanjca na zapadu Županije, moguće je zapaziti fosilne ostatke organizama koji su živjeli u „Panonskom moru“. Jedna od najljepših i najbogatijih fosilnih zajednica „Panonskog mora“ sačuvana je u napuštenom pjeskokopu u Humu Zabočkom.

Naizgled jednoličan slijed slojeva pijeska, praha i gline u Humu Zabočkom sadrži fosilne ostatke školjkaša, puževa, rakova i biljaka. Među njima posebnu zanimljivost predstavljaju ostaci vrste Congeria rhomboidea, fosilnog školjkaša prema kojem su ove naslage i dobile ime „rhombiodea naslage“. Taj je školjkaš, u zajednici s ostalim školjkašima, među kojima su još značajne vrste Congeria zagrabiensis, Congeria croatica, Congeria triangularis, Congeria balatonica, Limnocardium penslii i Paradanca okrugici živio u boćatoj vodi, krajem miocena, što znači prije oko 6 milijuna godina, na muljevito-pješčanom dnu u plitkim priobalnim dijelovima „Panonskom mora“.

Više o toj temi možete pročitati na edukativnoj tabli koju je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije postavila u Humu Zabočkom.


Zadnja promjena: 10.10.2017. u 10:56 sati | Prikazano 1264 puta
Vodič kroz zaštitu prirode Karta zaštićenih prirodnih vrijednosti Zaštićene prirodne vrijed. Centar za prirodu Zagorje Noćni leptiri KZŽ Ptiček - mladi čuvari prirode Orhideje Hrvatskog zagorja Puti i stezice naše Strahinjščice Zagorje ABECEDA prirode Veze prirode Enjoyheritage
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije
Radoboj 8, 49232 Radoboj | Tel/fax: 049/315060
E-mail: info@zagorje-priroda.hr | OIB: 12225295469 | Matični broj: 2071428
IBAN: HR6823400091800002009 | Poziv na broj: 7307-OIB platitelja-51
Privatnost