Naslovnica  |  Kontakt
HyperLink  HyperLink
Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Pon, 07.05.2018

Terenska nastava učenika OŠ Ljudevit Gaj Krapina

U petak 4. svibnja, održali smo terensku nastavu za 70 učenika petih razreda iz OŠ Ljudevit Gaj iz Krapine u sklopu koje su na početku obišli muzej Radboa te sudjelovali u geološkoj radionici. Nakon kraćeg uvoda ispred Centra za prirodu Zagorje, učenici su krenuli u obilazak orhidejske poučne staze Mala Gora-Plat-Poljane, dio planinarsko poučne staze “ Putevima orhideja“. Uz mladenački tempo hodanja i par kraćih stanki stigli smo do lovačkog doma gdje su učenici podijeljeni u dvije grupe. Uz stručno vodstvo, učenici su čuli zanimljive podatke o nekim fenomenima Strahinjščice kao što su rijetke i vrijedne vrste orhideja, gljive i tumuli u Podstijenju, livadna bioraznolikost, ekološka mreža Natura 2000 i općenito o flori i fauni lokaliteta.

Krajnja točka bila je livada na Poljanama koja je u travnju i svibnju prekrivena stotinama cvatućih jedinki orhideje mali kaćun (Orchis morio). Livade na Poljanama odlikuje velika bioraznolikost i botanička važnost. Smještene su na umjereno strmome terenu na jugoistočnim padinama Strahinjčice. Zbog navedenih ekoloških čimbenika i zahvaljujući redovitoj košnji razvio se travnjak trave tvrdače – stanište obuhvaćeno mrežom Natura 2000. Takve su livade u Hrvatskoj razmjerno rijetke i zato ih je potrebno očuvati. U jesen na Poljanama cvate rijetka orhideja, jesenska zasukica. Na Poljanama je zabilježeno čak 16 vrsta orhideja i znatan broj drugih zaštićenih i rijetkih biljka koje zajedno stvaraju jedinstvenu livadu.

Uslijedio je povratak natrag do centra pri kojem je grupu pred kraj ulovio proljetni pljusak no unatoč tome cijelim putem od samog početka do kraja vladala je pozitivna atmosfera koju ta kiša nije mogla poremetiti.


Zadnja promjena: 09.05.2018. u 07:42 sati | Prikazano 588 puta
Vodič kroz zaštitu prirode Karta zaštićenih prirodnih vrijednosti Zaštićene prirodne vrijed. Centar za prirodu Zagorje Noćni leptiri KZŽ Ptiček - mladi čuvari prirode Orhideje Hrvatskog zagorja Puti i stezice naše Strahinjščice Zagorje ABECEDA prirode Veze prirode Enjoyheritage
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije
Radoboj 8, 49232 Radoboj | Tel/fax: 049/315060
E-mail: info@zagorje-priroda.hr | OIB: 12225295469 | Matični broj: 2071428
IBAN: HR6823400091800002009 | Poziv na broj: 7307-OIB platitelja-51
Privatnost