Naslovnica  |  Kontakt
HyperLink  HyperLink
Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Uto, 22.05.2018

Nalazi uskršnjega leptira na području Krapinsko-zagorske županije

Uskršnji leptir je rijetka i lokalna vrsta leptira, ali široko rasprostranjena na području Hrvatske. Prisutan je u kontinentalno-nizinskom, gorskom i mediteranskom području. Ima žuta prednja i stražnja krila sa specifičnim crnim šarama, koje uz rubove krila tvore vijugavo crno-žuto područje. Na drugom paru krila uz crna i žuta obojenja prisutni su manji ornamenti crvene i plave boje. Ova vrsta jedna je od najljepših europskih leptira, a hrvatski naziv dobila je prema ranoproljetnom razdoblju pojavljivanja leptira u jednoj proljetnoj generaciji, u vrijeme uskrsnih blagdana krajem travnja i tijekom svibnja. Ženka uskršnjeg leptira polaže 10 – 15 okruglih jaja na mlade listove vučje stope (Aristolochia clematitis). Nakon dva tjedna iz jaja izađu gusjenice. One se hrane listovima vučje stope i za 40 dana narastu do oko 4 cm. Tada se zakukulje i tako prezimljuju.

Pošto je vučja stopa otrovna biljka, otrovne su i gusjenice koje imaju bijelo do narančasto tijelo sa bodljama narančaste a na vrhu crne boje. Vrsta najviše voli suhe ekstenzivne i prisojne travnjake uz rubove šuma ili živice. Pojavljuje se na različitim tipovima staništa od suhih do vlažnih livada i na rubovima šuma gdje rastu biljke hraniteljice iz roda Aristolochia (vučja stopa). Tu vidimo snažnu povezanost, ali i ovisnost ove vrste o biljci hraniteljici. Populacije uskršnjeg leptira u pravilu su male i lokalizirane, jer vrsta ne leti na veće duljine. Bilo kakav oblik devastacije njihova staništa poljoprivrednim aktivnostima ili izgradnjom i sličnim zahvatima dovodi do izolacije i fragmentacije staništa te do nestanka vrste. Uzroci ugroženosti ove vrste su upotreba pesticida u poljoprivredi i kolekcionarstvo te zaraštavanje travnjaka i invazivne vrste biljaka.

Vrsta je strogo zaštićena i nalazi se na Dodatku IV Direktive o staništima. Kako si se očuvala potrebno je provoditi odgovarajuće aktivnosti za održavanje staništa, ponajprije košnju u adekvatno vrijeme sukladno životnom ciklusu vrste, kako bi se spriječilo zaraštavanje travnjaka i širenje invazivnih vrsta biljaka. S druge strane, potrebo je ograničiti intenziviranje poljoprivrede (gnojenje livada i prečestu košnju).

Ove godine u sklopu istraživanje Natura 2000 vrsta leptira na području Strahinjčice i Ivančice, uskršnji leptir zabilježen je na osam prisojnih lokacija. Ovi nalazi su nam jako obradovali, jer do sada u Ustanovi nismo imali podatke o toj vrsti leptira. Ovo za nas predstavlja odgovornost i zadaću da očuvamo stabilnu populaciju uskršnjeg leptira u suradnji sa vlasnicima livada na kojima su oni zabilježeni.

Fotografije: Petra Bralić i Stanislav Gomboc


Zadnja promjena: 22.05.2018. u 09:51 sati | Prikazano 993 puta
Vodič kroz zaštitu prirode Karta zaštićenih prirodnih vrijednosti Zaštićene prirodne vrijed. Centar za prirodu Zagorje Noćni leptiri KZŽ Ptiček - mladi čuvari prirode Orhideje Hrvatskog zagorja Puti i stezice naše Strahinjščice Zagorje ABECEDA prirode Veze prirode Enjoyheritage
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije
Radoboj 8, 49232 Radoboj | Tel/fax: 049/315060
E-mail: info@zagorje-priroda.hr | OIB: 12225295469 | Matični broj: 2071428
IBAN: HR6823400091800002009 | Poziv na broj: 7307-OIB platitelja-51
Privatnost