Naslovnica  |  Kontakt
HyperLink  HyperLink
Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Pet, 06.12.2019

Utjecaj plastike na bioraznolikost

Svatko od nas je potrošač. Prilikom kupovine hrane, odjeće, poklona ili bilo čega drugoga, uvijek uz željeni predmet kupimo još nešto. Ta čudotvorna stvar koja nas prati u stopu i nalazi se iza svakog ugla zove se – plastika. Ne možemo prestati biti potrošač, ali možemo postati odgovorniji. Zašto bismo trebali izbjegavati plastiku?

Predmeti kao što su plastična ambalaža, vrećice i boce svakodnevno se bacaju, te završe na odlagalištima otpada, ali i u šumama, potocima, morima i oceanima diljem svijeta. Bez obzira na to što se neki od tih predmeta recikliraju, rast konzumiranja plastike i njeno neadekvatno odlaganje nadilaze trud za recikliranjem i ponovnu uporabu plastike.

Najviše plastike ipak završi u oceanima. Poznat je problem plutajućeg otpada. Nakupine otpada zvane ''otoci'' veličine su nekih svjetskih gradova. Oceani i mora zauzimaju oko 71% površine Zemlje, a zbog njihove prostranosti i dubine, ljudi su počeli u njih odlagati otpad. Problem je što taj otpad nije odlagan pravilno već protuzakonito.

Dodatni problem plastičnog otpada je taj što se on ne razgrađuje, već raspada na sitne komadiće mikroplastike koji predstavljaju dalekosežnu opasnost za okoliš i živa bića. Tijekom vremena ti se komadići miješaju s fitoplanktonom i ulaze u hranidbeni lanac.

U 1 kvadratnoj milji (2 590 000 km²) oceana pluta oko 50 000 komada plastike. Zbog toga milijuni ptica, kitova, dupina, morskih kornjača i ostalih morskih životinja ugibaju od plastičnih krhotina koje se nalaze u morima i oceanima. Plastiku životinje pojedu jer misle da je hrana, ona završi u njihovim organizmima što često izaziva sporu i bolnu smrt. Plastika i plastično zagađenje imaju golem utjecaj na oceane i mora, stvarajući neravnotežu u okolišu.

Najvažnije je znati da svaki pojedinac može osobno pomoći smanjenjem količine otpada kojeg sam proizvodi. Plastične vrećice treba u potpunosti izbjegavati i radije koristiti višekratne platnene torbe. Nakon svakog posjeta prirodi okoliš treba ostaviti u jednako čistom izdanju kakav je i bio.


Zadnja promjena: 06.12.2019. u 01:28 sati | Prikazano 693 puta
Vodič kroz zaštitu prirode Karta zaštićenih prirodnih vrijednosti Zaštićene prirodne vrijed. Centar za prirodu Zagorje Noćni leptiri KZŽ Ptiček - mladi čuvari prirode Orhideje Hrvatskog zagorja Puti i stezice naše Strahinjščice Zagorje ABECEDA prirode Veze prirode Enjoyheritage
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije
Radoboj 8, 49232 Radoboj | Tel/fax: 049/315060
E-mail: info@zagorje-priroda.hr | OIB: 12225295469 | Matični broj: 2071428
IBAN: HR6823400091800002009 | Poziv na broj: 7307-OIB platitelja-51
Privatnost